výrobným a prevádzkovým zmenám. Ich hlavným cieľom bude získať vývozné číslo, ktoré by otvorilo cestu mliekarenským výrobkom do krajín Európskej únie.
Kluknavská mliekareň pôsobí na slovenskom trhu, a to hlavne na východe našej krajiny od roku 1995. Svojimi finálnymi produktmi, bryndzou, kravským a ovčím syrom Feta a tiež ovčou hrudkou si však získala aj maďarských zákazníkov.
"Náš hlavný výrobný program je zameraný na výrobu bryndze. Jej týždňová produkcia sa pohybuje okolo päť ton," hovorí vedúca výroby MVDr. Tatiana Andrášková.
Nosná filozofia činnosti mliekarne však spočíva v podpore ovčiarstva, ktoré je príznačné pre túto podhorskú oblasť. "Ovčie mlieko odkupujeme priamo zo súkromných salašov v okolí. Od jarného do jesenného obdobia je to aj ovčí syr. Kravské mlieko máme k dispozícií z PD Kluknava," dodáva na adresu vstupných výrobných produktov T. Andrášková.
V súvislosti so spomínaným cieľom preniknúť na európske trhy musí však kluknavská mliekareň spĺňať prísnejšie kritéria. "Podľa predpisov sa napríklad nesmú krížiť výrobné vstupy a výstupy. Okrem toho administratívne priestory sa nesmú nachádzať vo výrobnej sfére," vysvetľuje T. Andrášková.
Z tohto dôvodu plánuje vedenie zrealizovať v čo najbližšom čase prístavbu, do ktorej by boli presunuté spomínané administratívne zložky. Časť potrebných financií by mala plynúť z dotačnej politiky štátu cez program SAPARP. Celá táto investícia by mala podľa terajších projektových odhadov stáť desať miliónov korún. "Zatiaľ sme jediní v rámci východného Slovenska, ktorí spolupracujú s košickou agentúrou, zaoberajúcou sa programom na podporu ovčiarstva," prezrádza zaujímavú perličku vedúca výroby v kluknavskej mliekárni.
Momentálne, podľa slov T. Andráškovej vrcholia projektové prípravy, týkajúce sa prístavby. S príchodom vhodného počasia sa hneď začnú aj stavebné práce. "Zatiaľ plánujeme zrealizovať prístavbu do dvoch rokocv. Práce by mali prebiehať tak, aby v žiadnom prípade nenarušili výrobný chod," hovorí MVDr. Tatiana Andrášková. V tejto chvíli ešte zatiaľ nik z kompetentných nevie odpovedať na otázku, či rozšírenie priestorov prevádzky sa bude niesť v znamení nových pracovných miest. "V súčasnosti zamestnávame pätnásť pracovníkov a v sezóne je to sedemnásť až osemnásť," popisuje personálnu situáciu T. Andrášková.
V rámci nádejného vstupu do Európy v Jaklovciach v mliekarni pribudla v nedávnej minulosti aj plnička, slúžiacu na balenie termizovanej bryndze. Nový prvok vo výrobe je vlastne komponentom linky na výrobu tepelne opracovanej bryndze. "Tento druh mliečneho výrobku sa v klasickom ponímaní vníma ako riziková potravina. Poväčšine totiž nie je u slovenských výrobcov tepelne opracovaná," vysvetľuje MVDr. Tatiana Andrášková. Ako ďalej dodáva, hlavný dôraz pri jej výrobe sa musí klásť hlavne na kvalitu vstupných komponentov. Krajiny nachádzajúce sa západným smerom od nášho štátu majú tieto výrobné postupy už dávno osvojené. Preto nečudo, že slovenskí výrobcovia v snahe dobyť západné trhy musia meniť technologické návyky. "Hlavný dôraz kladieme na mikrobiologické vyšetrenie surovín, ktoré používame na výrobu na bryndze," hodnotí vedúca výroby v kluknavskej mliekarni.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.