Ľudia, ktorí raňajkujú, sú podľa vedcov lepšie "vybavení" pre boj s nachladnutím a chrípkou.
Už naše staré mamy vravievali, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa, ale v dnešnej uponáhľanej dobe ich mnohí z nás jednoducho vynechajú. Vedci z univerzity vo waleskom Cardiffe však zistili, že to nie je múdre rozhodnutie predovšetkým počas zimnej chrípkovej sezóny.
Profesor Andy Smith a jeho tím sledoval skupinu 188 dobrovoľníkov, ktorí si desať týždňov viedli podrobný denník svojich stravovacích návykov. Vedci si zaznamenávali aj všetky prípady nachladnutia a chrípky v skupine počas sledovaného obdobia a zistili, že tí z nich, ktorí v priebehu desiatich týždňov viac ako raz ochoreli, zvyčajne neraňajkujú. Tá istá skupina často chorých pacientov trpí aj inými zdravotnými problémami, ktoré sú dôsledkom zlého životného štýlu.
Podľa profesora Rona Ecclesa z tej istej univerzity najpravdepodobnejším vysvetlením je fakt, že pri raňajkách "nakŕmime" aj imunitný systém. "Telo produkuje milióny bielych krviniek a to je armáda, ktoré potrebuje nakŕmiť," tvrdí profesor.
Pravdou tiež je, že ľudia, ktorí neraňajkujú, žijú väčšinou vo veľkom strese, a tak ľahšie podliehajú infekciám.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.