otvoril vlastnú reštauráciu Riviéra, ktorá dýcha domácou atmosférou. "Keď niečo vlastníte, veľmi vám na tom záleží a snažíte sa byť najlepší," povedal nám pán šéfkuchár. "S manželkou často chodíme na obedy či večere do najrôznejších reštaurácií a ochutnávame, hodnotíme, porovnávame, prípadne sa aj čosi naučíme. Inšpiratívne sú však najmä pobyty v Prahe, či inde v zahraničí - tu si hosťa skutočne vedia vážiť a do služieb zapájajú aj fantáziu. O to všetko sa snažíme aj my."
Karol Szász, hoci nemá ešte ani tridsať, už toho skúsil naozaj dosť - po skončení školy pracoval dva roky v Nemecku, kde v typickej bavorskej reštaurácii pripravovali najmä pečené kolená, rebrá a rôzne pochúťky z bravčoviny. Všetko sa to hojne zalievalo pivom. Pracoval aj ako čašník, urobil si tiež barmanský kurz u nás i v Čechách a prenikol aj do tajov manažérskej práce. Pred dvomi rokmi na Expe v Hannoveri zabezpečoval gastronomickú prezentáciu v slovenskom pavilóne. Okrem studenej kuchyne so skvelými syrmi a údeninami zabodovali aj také špeciality, ako sú lokše s masťou, či na sladko s makom, šúľance so strúhankou a, samozrejme, halušky s bryndzou.
Do košickej televíznej kuchyne prišiel tento šéfkuchár dokonale vybavený. Tašky sa mu vydúvali pod ťarchou skvelých pochúťok a okrem ochutnávky, ktorú tu hneď zorganizoval, pripravil pred televíznymi kamerami aj lahodnú špecialitu. Rozhodol sa pre kačacinku, pretože, ako nám povedal, toto mäsko sa u nás ešte stále považuje za mimoriadnu delikatesu. K mäsku naservíroval aj zemiakové knedličky plnené pečienkami, ktoré sú už samé osebe lahôdkou a dajú sa podávať aj ako samostatný chod. Prekvapil nás tiež prílohou - nebola ňou kapusta, ako by sme čakali, ale dusená červená cibuľa s medom. Celú túto maškrtu polial zaujímavou barbecue omáčkou, ktorá sa vám bude hodiť aj pri príprave rôznych grilovaných pochúťok. Recepty na tieto špeciality ponúkame aj vám a ak sa pre kačacie prsia s knedličkami, cibuľou a omáčkou rozhodnete, vaše majstrovstvo ocenia aj tí najnáročnejší papkáči.
Pečené kačacie prsia
Potrebujeme: 200 g kačacích pŕs, soľ, olej.
Postup: Kačacie prsia očistíme a kožku narežeme. Robíme tak preto, lebo kačka má hrubšiu vrstvu podkožného tuku a kožka bude po upečení veľmi lahodná a chrumkavá. Mäsko sa tiež pri pečení "stiahne" a tak by nenarezaná kožtička robila problémy. Pripravené prsia nasolíme a sprudka ich opečieme v rozohriatom oleji. Potom ich vyberieme a necháme dopiecť buď na grile alebo v rúre. Po upečení odložíme na teplé miesto a servírujeme pokrájané na menšie kúsky.
Zemiakové knedličky plnené pečienkou
Potrebujeme: 300 g zemiakov, 120 g hladkej múky, 120 g hrubej múky, 2 vajcia, 100 g kuracích pečienok, soľ, olej.
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, potom ich olúpeme a pretlačíme. Medzitým nakrájame pečienku na drobno, orestujeme ju na rozohriatom oleji, nedorobíme ju však celkom. Ochutíme soľou, korením a odstavíme. Do zemiakov pridáme hladkú aj hrubú múku, soľ, vajcia a vypracujeme cesto. Keď je dobré, vyvaľkáme z neho šúľok, odkrajujeme menšie kúsky, ktoré vyformujeme na placku, naplníme pečienkami a vytvarujeme do guľky. Varíme ich asi 20 až 25 minút a môžeme podávať aj ako samostatné hlavné jedlo.
Dusená cibuľka s medom
Potrebujeme: 200 g červenej cibule, 30 g medu, 0,02 l brandy, 0,05 l červeného vína, soľ, čierne mleté korenie.
Postup: Červenú cibuľu (nemôžeme použiť bielu) nakrájame na pol-kolieska. Na panvičke rozohrejeme trošku oleja, vložíme doň cibuľu a pridáme med. Za stáleho miešania restujeme, dochutíme soľou a korením, zalejeme vínom a pridáme aj trochu brandy. Dodusíme tak, aby sa cibuľka nerozvarila a podávame ku kačacine.
Barbecue omáčka
Potrebujeme: 20 g sójovej omáčky, 30 g medu, 0,04 l vývaru, lyžicu chilli omáčky, 100 g kečupu, čierne mleté korenie.
Postup: Do hrnca dáme med, necháme ho mierne skaramelizovať, pridáme vývar, sójovú omáčku, kečup a chilli omáčku. Krátko varíme, kým omáčka nezhustne, dochutíme ju soľou a korením a podávame ku grilovaným špecialitám.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.