Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (9.)

Madam gastronómia učarila šéfkuchárovi Karolovi Szászovi natoľko, že sa jej rozhodol upísať natrvalo. Nemal ešte ani dvadsaťpäť, keď si v Bratislave

otvoril vlastnú reštauráciu Riviéra, ktorá dýcha domácou atmosférou. "Keď niečo vlastníte, veľmi vám na tom záleží a snažíte sa byť najlepší," povedal nám pán šéfkuchár. "S manželkou často chodíme na obedy či večere do najrôznejších reštaurácií a ochutnávame, hodnotíme, porovnávame, prípadne sa aj čosi naučíme. Inšpiratívne sú však najmä pobyty v Prahe, či inde v zahraničí - tu si hosťa skutočne vedia vážiť a do služieb zapájajú aj fantáziu. O to všetko sa snažíme aj my."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Karol Szász, hoci nemá ešte ani tridsať, už toho skúsil naozaj dosť - po skončení školy pracoval dva roky v Nemecku, kde v typickej bavorskej reštaurácii pripravovali najmä pečené kolená, rebrá a rôzne pochúťky z bravčoviny. Všetko sa to hojne zalievalo pivom. Pracoval aj ako čašník, urobil si tiež barmanský kurz u nás i v Čechách a prenikol aj do tajov manažérskej práce. Pred dvomi rokmi na Expe v Hannoveri zabezpečoval gastronomickú prezentáciu v slovenskom pavilóne. Okrem studenej kuchyne so skvelými syrmi a údeninami zabodovali aj také špeciality, ako sú lokše s masťou, či na sladko s makom, šúľance so strúhankou a, samozrejme, halušky s bryndzou.

SkryťVypnúť reklamu

Do košickej televíznej kuchyne prišiel tento šéfkuchár dokonale vybavený. Tašky sa mu vydúvali pod ťarchou skvelých pochúťok a okrem ochutnávky, ktorú tu hneď zorganizoval, pripravil pred televíznymi kamerami aj lahodnú špecialitu. Rozhodol sa pre kačacinku, pretože, ako nám povedal, toto mäsko sa u nás ešte stále považuje za mimoriadnu delikatesu. K mäsku naservíroval aj zemiakové knedličky plnené pečienkami, ktoré sú už samé osebe lahôdkou a dajú sa podávať aj ako samostatný chod. Prekvapil nás tiež prílohou - nebola ňou kapusta, ako by sme čakali, ale dusená červená cibuľa s medom. Celú túto maškrtu polial zaujímavou barbecue omáčkou, ktorá sa vám bude hodiť aj pri príprave rôznych grilovaných pochúťok. Recepty na tieto špeciality ponúkame aj vám a ak sa pre kačacie prsia s knedličkami, cibuľou a omáčkou rozhodnete, vaše majstrovstvo ocenia aj tí najnáročnejší papkáči.

SkryťVypnúť reklamu

Pečené kačacie prsia

Potrebujeme: 200 g kačacích pŕs, soľ, olej.

Postup: Kačacie prsia očistíme a kožku narežeme. Robíme tak preto, lebo kačka má hrubšiu vrstvu podkožného tuku a kožka bude po upečení veľmi lahodná a chrumkavá. Mäsko sa tiež pri pečení "stiahne" a tak by nenarezaná kožtička robila problémy. Pripravené prsia nasolíme a sprudka ich opečieme v rozohriatom oleji. Potom ich vyberieme a necháme dopiecť buď na grile alebo v rúre. Po upečení odložíme na teplé miesto a servírujeme pokrájané na menšie kúsky.

Zemiakové knedličky plnené pečienkou

Potrebujeme: 300 g zemiakov, 120 g hladkej múky, 120 g hrubej múky, 2 vajcia, 100 g kuracích pečienok, soľ, olej.

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, potom ich olúpeme a pretlačíme. Medzitým nakrájame pečienku na drobno, orestujeme ju na rozohriatom oleji, nedorobíme ju však celkom. Ochutíme soľou, korením a odstavíme. Do zemiakov pridáme hladkú aj hrubú múku, soľ, vajcia a vypracujeme cesto. Keď je dobré, vyvaľkáme z neho šúľok, odkrajujeme menšie kúsky, ktoré vyformujeme na placku, naplníme pečienkami a vytvarujeme do guľky. Varíme ich asi 20 až 25 minút a môžeme podávať aj ako samostatné hlavné jedlo.

SkryťVypnúť reklamu

Dusená cibuľka s medom

Potrebujeme: 200 g červenej cibule, 30 g medu, 0,02 l brandy, 0,05 l červeného vína, soľ, čierne mleté korenie.

Postup: Červenú cibuľu (nemôžeme použiť bielu) nakrájame na pol-kolieska. Na panvičke rozohrejeme trošku oleja, vložíme doň cibuľu a pridáme med. Za stáleho miešania restujeme, dochutíme soľou a korením, zalejeme vínom a pridáme aj trochu brandy. Dodusíme tak, aby sa cibuľka nerozvarila a podávame ku kačacine.

Barbecue omáčka

Potrebujeme: 20 g sójovej omáčky, 30 g medu, 0,04 l vývaru, lyžicu chilli omáčky, 100 g kečupu, čierne mleté korenie.

Postup: Do hrnca dáme med, necháme ho mierne skaramelizovať, pridáme vývar, sójovú omáčku, kečup a chilli omáčku. Krátko varíme, kým omáčka nezhustne, dochutíme ju soľou a korením a podávame ku grilovaným špecialitám.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 439
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 327
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 894
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 806
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 559
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 424
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 142
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 804
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 529
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 301
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 242
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 039
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 804
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 529
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 301
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 242
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 039
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu