vitamínu C, čo je odporúčaná denná dávka. Okrem antioxidantov, ktoré naprávajú škody v organizme, obsahuje tiež vitamíny skupiny B a minerálne soli. Rastlinná vláknina zvyšuje pocit nasýtenia a potláča chuť do jedla. Konzumácia vlákniny bojovať proti nadmernej produkcii inzulínu - jednej z hlavných príčin kardiovaskulárnych rizík, zabraňuje aj vzniku žalúdočných vredov. Pomaranč má aj tieto ďalšie pozitívne vlastnosti:
* reguluje zažívaciu sústavu,
* zvyšuje odolnosť proti prechladnutiu a chrípkam,
* znižuje stavy úzkosti,
* pôsobí preventívne proti osteoporóze a anémii (chudokrvnosti),
* znižuje množstvo cholesterolu v krvi,
* pôsobí priaznivo na hojenie rán,
* jeho oranžová farba pôsobí antidepresívne, vyvoláva dobrú náladu.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.