80. a 90. rokov, akoby sa historicky kompenzoval pocit jeho nedostatku z predvojnových rokov.
Kým v 30. rokoch minulého storočia zjedol Slovák v priemere 21 kíl mäsa za rok, začiatkom 70. rokov to už bolo trikrát a v polovici 80. rokov štyrikrát viac. V roku 1990 sme napokon dosiahli spotrebu 84 kíl mäsa (všetkých druhov). Potom to začalo s istými výkyvmi prudko klesať, až sa dnešná konzumácia ustálila na objeme okolo 65 kíl.
Podľa odborníka na vývoj spotreby potravín Róberta Šimončiča „pokles v jedení mäsa by bol priaznivý, keby sa nezhoršila štruktúra spotreby". Zatiaľ čo z našich tanierov zmizla takmer polovica chudého hovädzieho mäsa, tučné bravčové mäso si nedáme. Jeho spotreba sa takmer nemení v roku 1990 bola síce ešte 45 kíl, ale potom už v priebehu 90. rokov kolísala iba v malom intervale medzi 40 až 37 kilami. Naproti tomu hovädzinu sme za to isté obdobie zredukovali z 22 kíl na dnešných zhruba desať. Pozitívne je aspoň to, že v posledných rokoch oveľa častejšie zaraďujeme do našej stravy hydinu (okolo 20 kg ročne), ale tradične málo nás lákajú ryby (len necelých 5 kíl).
Väčšími fanatikmi na tučné mäso než my sú Česi. Tí majú spotrebu takmer 45 kíl bravčového.
Autor: ru
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.