Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (10.)

Domovskou reštauráciou pôvabnej a usmievavej šéfkuchárky Dany Kucminovej je levický penzión Tilia. Z jeho múrov dýcha história, ktorá veľa pamätá,

veď pred 100 rokmi tu bola parná elektráreň. Odvtedy už ubehlo veľa času a dnes sú tieto priestory prevoňané všakovakými špecialitami, z ktorých mnohé vymyslela aj sama pani šéfkuchárka. Varenie je totiž aj jej koníčkom a do vytvárania nových receptúr zapája celú svoju fantáziu. Rada kombinuje, obmieňa a experimentuje. Na najlepšie nápady prichádza v prírode, k jej ďalším vášniam totiž patrí aj rybačka, miluje zber húb sa svoju záhradku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do Levíc prišla z Čiech. Školu vychodila v Poděbradoch, kde aj začínala. Neskôr si odskúšala reštauráciu v hoteli Zelený dům v Kostelci a v hoteli Savoj v Kolíne. Zúčastnila sa na príprave mnohých recepcií, plesov, záhradných slávností a za sebou má aj vytvorenie stoviek slávnostných tabúľ. Tiež víťazstvá v súťažiach vo varení a pečení jedál z rýb si odniesla raz prvé a o rok na to druhé miesto. Práve v tomto zápolení načrela do svojich bohatých skúseností z chytania rýb, pretože svoje úlovky pripravuje vždy s mimoriadnou kreativitou. Baví ju aj príprava zabíjačkových špecialít, studených mís, zaujíma ju i pečenie zo všetkého najradšej robí medovníčky a perníčky. Sviatky sú teda jej období počas nich sa stoly zaskvejú v plnej svojej kráse a k slovu sa dostanú aj náročnejšie špeciality. A čo na veľkonočnom stole určite nesmie chýbať? Samozrejme, údené, tiež plnka (ponúkame vám netradičný recept), a ako inak i vajíčka, ktoré sa dajú servírovať na mnoho spôsobov. Maškrtou pre potechu oka i jazyka sú pôvabné medovníčky v tvare kvietkov, zajačikov, či veľkonočných vajec.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty na tieto špeciality ponúkame aj vám. Všetkým čitateľom víkendu želáme veľa úspechov pri príprave týchto pochúťok, mnohých vďačných papkáčov a pekné sviatky jari.

Veľkonočná kuracia torta

Potrebujeme: 4 horné kuracie stehná, 350 g kuracích pŕs, 80 g oravskej slaniny, jednu veľkú červenú cibuľu, 150 g čerstvých šampiňónov, 8 stredne veľkých žemlí, 4 varené vajcia na tvrdo, 3 surové vajcia, jeden zväzok petržlenovej vňate, 100 g mrazeného zeleného hrášku, 50 g oleja, 50 g strúhanky, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Kuracie stehná zbavíme kože (najlepšie rukami bez noža) a vykostíme. Mäso mierne ponakrajujeme, aby sme dostali plochý tvar (ako rezeň. Podobne na malé rezne nakrájame aj kuracie prsia. Mäso osolíme a okoreníme čiernym mletým korením. Kým "odpočíva", pripravíme základnú tortovú masu. Cibuľu a šampiňóny očistíme a pokrájame (cibuľu nadrobno a šampiňóny na plátky). Rozpálime tri polievkové lyžice oleja a osmažíme cibuľku približne tri minúty, po pridaní šampiňónov všetko spolu smažíme ďalšie tri minúty. Potom cibuľkovo-šampiňónovú zmes odstavíme z ohňa. Petržlenovú vňať posekáme na jemno, žemle namočíme do studenej vody a po napučaní dobre vyžmýkame. Varené vajcia pokrájame na malé kocky, odkvapkaný rozmrazený hráčok, cibuľkovo-šampiňónovú zmes, petržlenovú vňať, tri surové vajcia a približne 40 g strúhanky pridáme k vyžmýkaným žemliam. Všetko jemne rozmieľame, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.

SkryťVypnúť reklamu

Oravskú slaninku pokrájame na tenké plátky. Tortovú formu (najlepšie so šikmým sklonom stien) vymažeme olejom, striedavo vyložíme plátkami slaniny a vysypeme zostávajúcou strúhankou. Prvú vrstvu vytvoríme zo základnej žemľovej masy. Potom rozložíme kuracie mäso a pokračujeme až do spotrebovania masy.

Formu prikryjeme alobalom a v rúre vyhriatej asi na 165 °C pečieme 40 minút. Potom odstránime hliníkovú fóliu a dopekáme ešte 25 minút. Za tepla tortu vyklopíme, nakrájame na rezy a ozdobíme vňaťou a pórom.

Syrové huby

Potrebujeme asi na 20 kúskov: 2 plátky (asi ˝ cm hrubé) tvrdého syra, 1 šalátovú uhorku, mletú papriku, listový šalát a lístky byliniek podla chuti.

Postup: Formičkou povykrajujeme z plátkov syra huby. Uhorku umyjeme a špeciálnym nožom do šupky vyrežeme prúžky. Potom ju pokrájame asi na 1 cm hrubé kolieska. Syrové huby položíme na kolieska uhorky a posypeme ich mletou červenou paprikou. Poukladáme ich na misu a podávame podľa chuti s listovým šalátom a lístkami byliniek.

SkryťVypnúť reklamu

Muchotrávky

Potrebujeme: jeden hlávkový šalát, jednu mrkvu, tri rajčiny, soľ, mleté čierne korenie, 6 na tvrdo uvarených vajec, 2 3 polievkové lyžice hustej majonézy.

Postup: Umytý hlávkový šalát potrháme na malé kúsky a uložíme na tanier. Pridáme plátky očistenej, do kvietkov vykrojenej mrkvy. Tri rajčiny prekrojíme na polovice, vydlabeme dužinu, poprášime soľou a mletým čiernym korením. Šesť na tvrdo uvarených vajec rozložíme na šalátové kúsky, prikryjeme ich polovicami rajčín, ktoré ozdobíme kvapkami z hustej majonézy.

Veľkonočné medovníčky (bez tuku)

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, medovníkové korenie, (2 čajové lyžičky mletej škorice, 1 čajová lyžička mletých klinčekov, 1 čajovej lyžičky mletého anízu, 1 čajovej lyžičky mletého badyánu), 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 3 vajcia, 250 g práškového cukru, 125 g medu.

Postup: V mise premiešame múku s medovníkovým korením a sódou bikarbónou. V druhej mise vyšľaháme do peny vajcia, práškový cukor a med. Vyšľahanú zmes nalejeme do pripravenej sypkej zmesi a vypracujeme polotuhé cesto. Cesto zabalíme do mikroténového vrecka a necháme celý deň odležať v chlade.

Zajačiky

Medové cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 4 až 5 mm, plech vymastíme stuženým tukom (CERA) alebo vyložíme papierom na pečenie. Formičkami vykrojíme zajačikov, dáme na plech a upečieme. Pečieme len vo vyhriatej rúre pri teplote 200 220 °C. Ešte horúce medovníky potrieme rozšľahaným vajcom.

Vajíčka a kvety

Pred rozvaľkaním cesta si musíme rozmyslieť, či budeme medovníky plniť alebo nie. Na plnenie medové cesto rozvaľkáme na tenšie (3 mm). Upečieme podobne ako zajace, ozdobíme, prípadne naplníme.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 581
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 341
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 924
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 807
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 574
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 454
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 113
  1. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  2. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  3. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  4. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  5. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  6. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  7. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  8. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 095
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 566
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 329
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 253
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 042
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 447
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 476
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  2. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  3. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  4. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  5. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  6. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  7. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  8. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 095
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 566
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 329
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 253
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 042
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 447
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 476
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu