veď pred 100 rokmi tu bola parná elektráreň. Odvtedy už ubehlo veľa času a dnes sú tieto priestory prevoňané všakovakými špecialitami, z ktorých mnohé vymyslela aj sama pani šéfkuchárka. Varenie je totiž aj jej koníčkom a do vytvárania nových receptúr zapája celú svoju fantáziu. Rada kombinuje, obmieňa a experimentuje. Na najlepšie nápady prichádza v prírode, k jej ďalším vášniam totiž patrí aj rybačka, miluje zber húb sa svoju záhradku.
Do Levíc prišla z Čiech. Školu vychodila v Poděbradoch, kde aj začínala. Neskôr si odskúšala reštauráciu v hoteli Zelený dům v Kostelci a v hoteli Savoj v Kolíne. Zúčastnila sa na príprave mnohých recepcií, plesov, záhradných slávností a za sebou má aj vytvorenie stoviek slávnostných tabúľ. Tiež víťazstvá v súťažiach vo varení a pečení jedál z rýb si odniesla raz prvé a o rok na to druhé miesto. Práve v tomto zápolení načrela do svojich bohatých skúseností z chytania rýb, pretože svoje úlovky pripravuje vždy s mimoriadnou kreativitou. Baví ju aj príprava zabíjačkových špecialít, studených mís, zaujíma ju i pečenie zo všetkého najradšej robí medovníčky a perníčky. Sviatky sú teda jej období počas nich sa stoly zaskvejú v plnej svojej kráse a k slovu sa dostanú aj náročnejšie špeciality. A čo na veľkonočnom stole určite nesmie chýbať? Samozrejme, údené, tiež plnka (ponúkame vám netradičný recept), a ako inak i vajíčka, ktoré sa dajú servírovať na mnoho spôsobov. Maškrtou pre potechu oka i jazyka sú pôvabné medovníčky v tvare kvietkov, zajačikov, či veľkonočných vajec.
Recepty na tieto špeciality ponúkame aj vám. Všetkým čitateľom víkendu želáme veľa úspechov pri príprave týchto pochúťok, mnohých vďačných papkáčov a pekné sviatky jari.
Veľkonočná kuracia torta
Potrebujeme: 4 horné kuracie stehná, 350 g kuracích pŕs, 80 g oravskej slaniny, jednu veľkú červenú cibuľu, 150 g čerstvých šampiňónov, 8 stredne veľkých žemlí, 4 varené vajcia na tvrdo, 3 surové vajcia, jeden zväzok petržlenovej vňate, 100 g mrazeného zeleného hrášku, 50 g oleja, 50 g strúhanky, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Kuracie stehná zbavíme kože (najlepšie rukami bez noža) a vykostíme. Mäso mierne ponakrajujeme, aby sme dostali plochý tvar (ako rezeň. Podobne na malé rezne nakrájame aj kuracie prsia. Mäso osolíme a okoreníme čiernym mletým korením. Kým "odpočíva", pripravíme základnú tortovú masu. Cibuľu a šampiňóny očistíme a pokrájame (cibuľu nadrobno a šampiňóny na plátky). Rozpálime tri polievkové lyžice oleja a osmažíme cibuľku približne tri minúty, po pridaní šampiňónov všetko spolu smažíme ďalšie tri minúty. Potom cibuľkovo-šampiňónovú zmes odstavíme z ohňa. Petržlenovú vňať posekáme na jemno, žemle namočíme do studenej vody a po napučaní dobre vyžmýkame. Varené vajcia pokrájame na malé kocky, odkvapkaný rozmrazený hráčok, cibuľkovo-šampiňónovú zmes, petržlenovú vňať, tri surové vajcia a približne 40 g strúhanky pridáme k vyžmýkaným žemliam. Všetko jemne rozmieľame, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
Oravskú slaninku pokrájame na tenké plátky. Tortovú formu (najlepšie so šikmým sklonom stien) vymažeme olejom, striedavo vyložíme plátkami slaniny a vysypeme zostávajúcou strúhankou. Prvú vrstvu vytvoríme zo základnej žemľovej masy. Potom rozložíme kuracie mäso a pokračujeme až do spotrebovania masy.
Formu prikryjeme alobalom a v rúre vyhriatej asi na 165 °C pečieme 40 minút. Potom odstránime hliníkovú fóliu a dopekáme ešte 25 minút. Za tepla tortu vyklopíme, nakrájame na rezy a ozdobíme vňaťou a pórom.
Syrové huby
Potrebujeme asi na 20 kúskov: 2 plátky (asi ˝ cm hrubé) tvrdého syra, 1 šalátovú uhorku, mletú papriku, listový šalát a lístky byliniek podla chuti.
Postup: Formičkou povykrajujeme z plátkov syra huby. Uhorku umyjeme a špeciálnym nožom do šupky vyrežeme prúžky. Potom ju pokrájame asi na 1 cm hrubé kolieska. Syrové huby položíme na kolieska uhorky a posypeme ich mletou červenou paprikou. Poukladáme ich na misu a podávame podľa chuti s listovým šalátom a lístkami byliniek.
Muchotrávky
Potrebujeme: jeden hlávkový šalát, jednu mrkvu, tri rajčiny, soľ, mleté čierne korenie, 6 na tvrdo uvarených vajec, 2 3 polievkové lyžice hustej majonézy.
Postup: Umytý hlávkový šalát potrháme na malé kúsky a uložíme na tanier. Pridáme plátky očistenej, do kvietkov vykrojenej mrkvy. Tri rajčiny prekrojíme na polovice, vydlabeme dužinu, poprášime soľou a mletým čiernym korením. Šesť na tvrdo uvarených vajec rozložíme na šalátové kúsky, prikryjeme ich polovicami rajčín, ktoré ozdobíme kvapkami z hustej majonézy.
Veľkonočné medovníčky (bez tuku)
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, medovníkové korenie, (2 čajové lyžičky mletej škorice, 1 čajová lyžička mletých klinčekov, 1 čajovej lyžičky mletého anízu, 1 čajovej lyžičky mletého badyánu), 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 3 vajcia, 250 g práškového cukru, 125 g medu.
Postup: V mise premiešame múku s medovníkovým korením a sódou bikarbónou. V druhej mise vyšľaháme do peny vajcia, práškový cukor a med. Vyšľahanú zmes nalejeme do pripravenej sypkej zmesi a vypracujeme polotuhé cesto. Cesto zabalíme do mikroténového vrecka a necháme celý deň odležať v chlade.
Zajačiky
Medové cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 4 až 5 mm, plech vymastíme stuženým tukom (CERA) alebo vyložíme papierom na pečenie. Formičkami vykrojíme zajačikov, dáme na plech a upečieme. Pečieme len vo vyhriatej rúre pri teplote 200 220 °C. Ešte horúce medovníky potrieme rozšľahaným vajcom.
Vajíčka a kvety
Pred rozvaľkaním cesta si musíme rozmyslieť, či budeme medovníky plniť alebo nie. Na plnenie medové cesto rozvaľkáme na tenšie (3 mm). Upečieme podobne ako zajace, ozdobíme, prípadne naplníme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.