totiž jediné mastné jedlo dokáže okamžite ovplyvniť činnosť srdca a krvný obeh.
Aj napriek tomu, že pravidelná konzumácia mastného jedla je už dlho známa ako strava zvyšujúca riziko srdcových chorôb, táto štúdia dokazuje, že aj jeden mastný pokrm stačí na spôsobenie problémov. Štúdiu zverejnili v aprílovom vydaní magazínu Annals of Internal Medicine.
Vedci skúmali vplyv mastných jedál na schopnosť srdca kompenzovať upchaté artérie. Keď sa artéria zásobujúca srdce krvou upchá, okolité cievy sa roztiahnu a kompenzujú jej činnosť. Rozdiel medzi normálnym krvným obehom a týmto zvýšeným, kompenzujúcim obehom sa nazýva rezerva koronárneho obehu.
Mastné jedlá na niekoľko hodín zvýšili v krvi aj hladinu tukových látok známych ako triglyceridy. Predchádzajúce štúdie potvrdili, že vysoké hladiny triglyceridov spôsobujú poškodenie funkcií srdca.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.