Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (11.)

Šéfkuchár Ivan Kopčák, ktorého domovskou reštauráciou je prešovský Platan nám povedal, že veľmi dlho rozmýšľal, kým sa rozhodol čím bude. Svoje

zohrala náhoda, okolnosti a skvelí ľudia, na ktorých mal šťastie. Jeho mamička pracovala v Interhoteli Dukla a tak sa mladý Ivan spoznal so šéfkuchárom Petrom Uličným. Je to majster zo starej školy a podarilo sa mu zapáliť v chlapcovi ohník lásky ku kuchárskemu majstrovstvu. V Dukle ostal 10 rokov, mimochodom pán Peter Uličný tu šéfkuchárči dodnes, a už 11 rokov šéfuje v kuchyni Platanu. Tento malý, rodinný podnik si na dobrej kuchyni mimoriadne zakladá. Meno má odvodené od stromu, majestátneho platana, ktorý stojí neďaleko a na svet sa díva už viac ako 400 rokov. Návštevníci si tu zvykli na vychýrené steaky, ktoré veru nevie pripraviť hocikto, obľúbené sú však aj čerstvé zeleninové šaláty, jedlá pripravované na grile a v ostatnom čase aj cestovinové špeciality.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zvláštnosťou sú tematicky ladené dni, ktoré sú venované zahraničným pochúťkam. Úspech mala maďarská, ukrajinská i poľská kuchyňa. Za sporákmi sa vtedy okrem šéfkuchára Ivana Kopčáka a našich kuchárov vždy zvŕtal aj majster kuchár z tej-ktorej krajiny. Často dochádzalo aj ku kurióznym situáciám, ktoré spôsobovala jazyková bariéra - majstri sa však napokon vždy nejako dohodli a hosťom zatiaľ vždy chutilo.

Ivan Kopčák sleduje najmodernejšie trendy gastronómie a tento špičkový odborník sa pravidelne zúčastňuje aj na rôznych gastronomických prezentáciách. Tie najzaujímavejšie boli v Prahe, kam sa opäť chystá. Témou budú tentoraz pochúťky zo sladkovodných rýb a mäkkýšov. O ich príprave už toho vie dosť a musíme vám prezradiť, že jeho pstruhy na rošte skutočne stoja za ochutnanie.

SkryťVypnúť reklamu

Venuje sa aj dorastu. Mladí adepti kuchárskeho remesla k nemu chodia na "skusy" a on sa im snaží odovzdať čo najviac z toho, čomu sa za roky praxe naučil. Pri svojej práci siaha aj do kuchyne našich starých mám. Pomáha znovu objaviť staré a osvedčené jedlá, ktoré boli kedysi bežné a dnes sa už na ne pomaly zabúda. Aj preto sa rozhodol, že v našej televíznej kuchyni uvarí špecialitu s pohánkou. Z tejto obilniny, plnej zdravia, sa kedysi často robievali kaše, placky, pridávala sa do polievok, pripravovala sa aj nasladko. Možno zachutí aj vám, hoci aj ako plnka v skvelom rebierku podľa receptu, ktorý vám ponúkame tak, ako ho vymyslel a pre nás uvaril šéfkuchár Ivan Kopčák.

Bravčové rebierko plnené pohánkou

Potrebujeme: 1,20 kg bravčového karé s kosťou, 0,5 kg pohánky, 1 kg nových zemiakov, 0,30 kg údeného mäsa, 0,20 kg údenej slaniny (prerastanej), maslo, olej, vegetu, soľ, čierne korenie mleté, sójovú omáčku, worcester, hladkú múku, zeleninu (uhorka, paprika, paradajka, zelený petržlen, hlávková kapusta červená, biela, hlávkový šalát), alobal, špilky.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Bravčové karé narežeme na kúsky hrubé 2,5 cm. V rebierku urobíme kapsu, naklepeme z oboch strán, okoreníme. Pripravíme si plnku, ktorou rebierko naplníme.

Plnka: 0,5 k pohánky umyjeme, precedíme, zalejeme vriacou vodou a necháme 15 minút postáť. Toto opakujeme dvakrát, kým pohánka dobre nenabopná. (Nevarí sa, aby sa nestratili minerálne látky a vitamíny).

Medzitým si opražíme na cibuľke údené mäso, ktoré potom zmiešame s pohánkou, ktorú sme predtým scedili. Touto zmesou naplníme rebierko a špilkami ho uzatvoríme. Naplnené rebierko opečieme z oboch strán a podlejeme vývarom B a necháme dusiť v rúre 45 minút.

Dusený zemiak v alobale

Vyberieme zemiaky rovnakej veľkosti, umyjeme, osušíme a na vrchnej časti urobíme otvor. Do otvoru zemiaka vložíme slaninu nakrájanú na tenké plátky. Do alobalu dáme lyžičku masla, položíme naň zemiak, osolíme a zabalíme do alobalu. Dáme dusiť do rúry na 45 - 60 min. (záleží od veľkosti zemiakov). Kým sa mäso pečie, zemiaky dusia, pripravíme si taniere, na ktorých jedlo podávame. Pretože dobrý kuchár pripravuje jedlo tak, aby sa jedlo aj očami, je dôležitá zeleninová dekorácia na tanieri. Ak je všetko hotové, na pripravený tanier položíme odšpilkované rebierko, dusený zemiak, podlejeme výpekom, doozdobujeme a jedlo podávame.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 537
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 336
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 918
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 805
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 569
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 443
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 120
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 397
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 323
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 251
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 041
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 446
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 397
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 323
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 251
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 041
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 446
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu