Ing. Marián Čekeľ, Spišská Nová Ves
Mlieko má odjakživa nezastupiteľné miesto vo výžive ľudí. Je dokonalým a najprirodzenejším nápojom, ktorý obsahuje živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľne tuky a minerálne látky. Práve mlieko bolo hlavnou témou 4. ročníka krajského kola súťaže o mlieku, konajúcej sa na sklonku minulého mesiaca. Účastníkmi tohto porovnávania vedomostí boli aj žiaci Strednej poľnohospodárskej školy Spišskej Novej Vsi. Náš okres zastupovali dvaja študenti Daniel Pačnár, ktorý obsadil 4. miesto a Michal Bartko 6. miesto.
Cieľom súťažného podujatia bolo preverenie teoretických vedomostí a následné praktizovanie u všetkých účastníkov. Súťaž bola rozdelená do piatich úloh. Ich náplňou bolo stanovenie kyslosti mlieka, mernej hodnoty, degustačné skúšky, stanovenie senzorických vlastností surového kravského mlieka a pracovné operácie pri dojení.
Mlieko má podstatne širší celospoločenský význam ako bežná potravina. I táto skúsenosť priniesla mnoho nových poznatkov pre budúcich zootechnikov.
Autor: Ľudo Visokay, Trebišov
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.