talianskych vedcov v čerstvo zaliatej káve účinné látky, ktoré dokážu zlikvidovať baktérie typu Streptococcus mutans. Káva tak dokáže zabrániť vytvoreniu škodlivého zubného povlaku a jeho premene na nebezpečný karies, informuje nemecký denník Die Welt.
Po zistení nových účinkov čiernej kávy sa vedci začali jej pôsobením zaoberať podrobnejšie a zistili, že pre streptokoky sú nebezpečné tri zložky kávy: kyseliny chlorogénová a nikotínová a substancia zvaná trigonelín.
Kofeín, ktorý bol dlho považovaný za podstatnú bioaktívnu súčasť najznámejšieho povzbudzujúce nápoja na svete, sa na likvidácii škodlivých baktérií podieľa len v minimálnej miere.
Vzhľadom na to, že výskum sa doteraz realizoval len v skúmavke, chcú vedci začať čo najskôr s pokusmi na zuboch zvierat. V prípade úspechu sa ochranné substancie z kávy stanú možno už onedlho aj súčasťou zubných pást a ústnych vôd.
Autor: Ancona (TASR)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.