vplyve na ľudské zdravie.
Ak obmedzíme v jedálničku niektoré potraviny, musíme ich nahradiť inými, to je logické. Po vylúčení alebo čo možno najväčšom obmedzení mäsa a mliečnych výrobkov prišlo na rad zvyšovanie spotreby ovocia a zeleniny, teda tiež vitamínov. Predovšetkým vitamín E (antioxidant, ktorý sa vyskytuje prevažne v rastlinných olejoch a orechoch), vitamín C a mnohých vitamínov skupiny B. Vitamíny nie sú jedinými látkami, ktoré prospievajú telu. Vedci sa v ostatných rokoch zamerali na substancie známe ako karotenoidy, vyskytujúce sa v oranžových a červených druhoch zeleniny (z vyše 600 je najznámejší betakarotén) a flavonoidy, ktorých je okolo 4 tisíc. Nachádzajú sa v brokolici, cibuli, červenom víne, čaji a v ďalších potravinách. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí prijímajú v potrave vysoké množstvo karoténoidov a flavonoidov sú menej ohrození kardiovaskulárnymi chorobami. To môže zatiaľ veda zodpovedne prehlásiť. Jedzme teda viac zeleniny. A teraz poďme k jednotlivým potravinám, na ktoré sa zmenil názor.
MASLO ALEBO MARGARÍN? - Technológia výroby margarínu spôsobuje, že je rovnako škodlivý ako maslo. S novými látkami, ktoré sa pridávajú do masla, bude toto možno menej škodlivé ako margarín.
SOĽ - Netreba sa jej úplne zbaviť, stačí nepreháňať solenie. Podľa výskumu samotná soľ krvný tlak z normálnych hodnôt na nebezpečné nezvýši.
VAJCIA Sú stále plné cholesterolu, ale nemusíme sa ich vzdávať. Cholesterol prijímaný potravou sa automaticky v krvi neukladá. Ak nemáte problémy s cholesterolom, vajcia nemusíte vylúčiť z jedálnička.
ČAJ ALEBO KÁVA? Pre krvný tlak a srdcové choroby nie je káva až taká nebezpečná. Aj čaj obsahuje látky, ktoré mali podľa starších názorov v káve najviac škodiť. Čierny aj zelený čaj obsahujú tiež flavonoidy a tie naopak srdce chránia.
ČERVENÉ ALEBO BIELE MÄSO? Podstata problému nie je vo farbe mäsa, ale v obsahu nasýtených tukov. Ak sa vyhnete podkožnému tuku a tmavému mäsu hydiny, tieto produkty vyhrávajú. Ale netučný kúsok červeného mäsa tiež veľmi neuškodí.
CIBUĽA A CESNAK Nie sú to iba pochutiny, ktorým je lepšie v spoločnosti sa vyhýbať. Cibuľa má flavonoidy a cesnak polyfenoly obidvoje môže ochrániť srdce.
OLIVOVÝ OLEJ Bez tuku sa žiť nedá, ale treba si vyberať mononasýtené tuky. Južné národy používajú veľa olivového oleja, ktorý neškodí a znižuje hladinu cholesterolu. Ak vám nechutí, zmiešajte ho s olejom, na ktorý ste zvyknutí.
ORECHY Na jednej strane prinášajú telu prospech, napr. obsahujú vitamín E, na druhej sú plné tuku.
ŠALÁT je zelený a je zelenina, teda zdraviu prospešný. Tomu sme verili, lebo platila táto pravda. Lenže klasický listový šalát väčšinou veľa výživných hodnôt neposkytuje. Vláknina však neuškodí a tú obsahuje. Platí názor, že zelená zelenina je pre srdce tým najlepším. Lenže potrebujeme aj červenú a žltú.
ČERVENÉ VÍNO V malom množstve znižuje hladinu zlého cholesterolu. Človek nemusí byť úplný abstinent, ale nemal by ani preháňať.
RYBY- Veľa morských rýb obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré prospievajú srdcu. Kto sa bojí tuku a priberania, mal by si vyberať menej tučné ryby. Čerstvé či mrazené sú vždy lepšie než sardinky z konzervy.
Ďalšie potraviny nemôžeme vynechať - spomeňme ešte CEREÁLIE, ktoré sú plné vlákniny. Obohatené vitamínmi B dokážu znižovať hladinu homocysteínu.
Aj keď sa budeme správať a stravovať s rozumom, tak ako to odporúčajú najnovšie výskumy, nemusíme ešte vyhrať. Riziko srdcových ochorení totiž ovplyvňuje to, čo sa deje v našom tele bez nášho vedomia.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.