vysokom krvnom tlaku. Je však spôsob, ako sa dá obmedziť soľ, preto:
- vyhýbajte sa mäsovým a zeleninovým konzervám, omáčkam a polievkam v prášku;
- dôkladne si prečítajte informácie o obsahu minerálnych a chemických látok v kúpených výrobkoch, aby ste sa orientovali v množstve soli, sodíka a konzervačných látok;
- znížte množstvo slaných prípravkov, ako sójová omáčka, polievky v kocke alebo v prášku, cesnaková, cibuľová, zelerová a polievková soľ, kečup, orientálne omáčky, polievkové korenie;
- používajte veľa čerstvej cibule, cesnak, zeler, mleté sušené korenie bez soli;
- namiesto údením jedzte varené alebo pečené mäso;
- obmedzte spotrebu chipsov, keksov, chrumiek s príchuťou papriky, slaniny, bôčika alebo syra;
- nikdy nesoľte v priebehu varenia, pečenia, dusenia alebo smaženia a soľ pridajte do pokrmu po jeho príprave;
- nedávajte na stôl soľničku.
K rade o obmedzení soli patrí aj ďalšia na zníženie krvného tlaku: jedzte najmä zeleninu a ovocie, ktoré obsahujú vitamín C, lebo majú schopnosť znížiť tlak. Je to: petržlenová vňať, zeler, pažítka, paprika, paradajky, čierne, červené a biele ríbezle, šípky, maliny, jahody, borievky, citrusové plody. Osobitne sa odporúča pór. Z varenej zeleniny treba jesť zemiaky, mrkvu, cviklu (bez octu) zelený hrášok, špenát, všetky druhy kapusty, sóju, baklažány, karfiol, kaleráby. Z nápojov šťavu z čiernych ríbezlí s pridaním šípiek.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.