trávniky, živé kvety na chodbách, tematicky ladená vkusná výzdoba a mnoho milých drobností, na ktorých tak veľmi záleží. Do skutočného úžasu nás však priviedli odborné učebne. Najmä kuchyňa. takú modernú linku s kompletnou výbavou by iste privítala každá gazdiná. Práve v nej trávi Elena Klimová majsterka odborného výcviku, ktorá varila tiež v našej televíznej kuchyni, so svojimi žiakmi veľa času. Snaží sa o to, aby študentom, ktorých snom je stať sa dobrými kuchármi, odovzdala čo najviac zo svojich skúseností. A nemá ich málo.
Už ako žiačka praxovala v Hoteli Grand, zúčastňovala sa rôznych súťaží, po ukončení školy pracovala ako samostatná kuchárka. Až neskôr, po absolvovaní doplnkového pedagogického štúdia v Banskej Bystrici, sa rozhodla venovať svoje úsilie výchove kuchárskeho dorastu. A mládeži sa pod jej vedením darí. Trofeje si odniesli z prezentácií škôl a hotelov vo Vysokých Tatrách, Prešove či Nitre, uspeli aj na vianočnej a novoročnej výstave jedál v Bratislave, zabodovali na súťaži Gastra-Alimenta a vôbec, vie sa o nich!
To všetko by nebolo možné bez odborného a zapáleného pedagogického zboru. Je to silný tím. Túto stovku odborníkov riadi Mgr. Alžbeta Staníková, ktorej sa podarilo vybudovať školu, o ktorej sa hovorí. Ročne ju navštevuje 800 žiakov, a to v odboroch: Predavačka, kaderníčka, krajčírka, kuchár, čašník a cukrárka.
Prísny vnútorný poriadok, fungujúce školské prevádzky reštaurácia, salóny krásy a cukrárska dielňa sú potvrdením známeho "ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku". Súdržnosť je tu cítiť na každom kroku.
Nebolo tomu inak ani pri nakrúcaní. Pani Elenku prišli povzbudiť a pomôcť jej aj kolegovia. Za pár minút spoločne vykúzlili originálny stôl s úžasnou dekoráciou. "Veď stolovanie má byť komplexným zážitkom," povedali nám a "zapojiť doň treba všetky zmysly".
Varenie však už prenechali na samotnú majsterku a urobili dobre. Špecialita zo zajaca, ktorú nám pripravila, bola skvelá a čitateľom V9kendu, okrem receptu na ňu, ponúkame aj ďalšie pochúťky z dielne zvolenskej školy.
Zajačí chrbát na ražni s rozmarínom
Suroviny: 400 g vykostený králičí chrbát, soľ. biele korenie. Na marinádu: 80 g oleja, 10 g cesnaku, 15 g rozmarínu, 30 g cibule.
Postup: Vykostený chrbát nakrájame na rovnomerné kocky a naložíme do pripravenej marinády. Odležaný chrbát napichujeme na ražeň z rozmarínu. Podávame k nemu šampiňónové ragú a vypichované zemiaky.
Šampiňónové ragú
Suroviny: 250 g čerstvých šampiňónov, 30 g oleja, 200 g smotany, 20 g maizeny, 10 g soli.
Postup: Šampiňóny nakrájame, udusíme na masle, prilejeme smotanou, necháme prevariť a nakoniec prihustíme maizenou. Všetko spolu dôkladne prevaríme a ochutíme.
Vypichované zemiaky
Suroviny: 500 g zemiakov, soľ, voda.
Postup: Zemiaky očistíme, z očistených vykrajujeme guľôčky, ktoré uvaríme v osolenej vode.
Bravčová panenská na anglický spôsob s mladou cibuľkou a feniklom
Suroviny. 500 g bravčovej panenskej, soľ, korenie, cesnak, olej, 10 k mladej cibuľky, 150 g feniklu, trochu kyslej smotany.
Postup: Bravčovú panenskú osolíme, okoreníme a naložíme do oleja odležať. Odležanú opekáme zo všetkých strán. Do výpeku pridáme trochu smotany a dochutíme. Mladú cibuľku, fenikel, sparíme vo vriacej vode a prehrejeme s maslom na panvici.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.