ste si, že väčšina z nás dáva prednosť jedlám buď sladším alebo slanším a pikantnejším? Nie je to zo zvyku alebo z maškrtnosti. Výber potravín súvisí totiž s našou psychikou a s typom osobnosti.
Taliansky docent psychológie Fernando Dogana tvrdí, že introverti inklinujú k závislosti, vyhľadávajú teplo, ochranu, útechu a preto uprednostňujú sladké. Dynamický extrovert si je istý sám sebou a preto má radšej povzbudzujúcu slanú chuť. Zistil to počas rokov štúdia a skúmania súvislostí medzi jedlom a typom osobnosti. Sledoval tristo osôb od 15 do 50 rokov. Prvé výsledky svedčia o tom, že sladké uprednostňujú ženy (56 percent) a mladší ľudia (58 percent). Pri výbere sladkostí sú motivovaní predovšetkým aktuálnym stavom psychiky. Väčšinou sladkostí jedia ľudia osamote, kým slané a pikantné v spoločnosti priateľov alebo v rodine.
Naša nálada teda naozaj určuje výber chutí. Na otázku, či existuje závislosť medzi typom osobnosti a chuťou odpovedá odborník na výživu Pier Luigi Rossi: "Jedlo ovplyvní činnosť neurotransmiterov, ktoré následne určujú naše správanie." Vedci vedia, že napr. dopamín, (ktorý sa nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu) povzbudzuje agresivitu. Naopak, napr. serotonín (v zelenine a mliečnych výrobkoch) upokojuje a uvoľňuje. Podľa Rossiho je logické, že ľudia, ktorí vystupujú agresívnejšie, sa podvedome v agresivite povzbudzujú potravinami živočíšneho pôvodu, sú väčšinou slané. Ľudia mierni, až flegmatickí, siahnu podvedome po potravine, ktorá zodpovedá ich charakteru. Tvrdí to aj ďalšia odborníčka na výživu Nella Livingsová: "Spozorovali sme jasnú tendenciu vyberať si potraviny podľa psychického stavu. Sebavedomí ľudia, spokojní sami so sebou si vyberajú slané a pikantné jedlá. Tí, ktorí potrebujú povzbudenie a útechu, vyberú si niečo sladké a mäkké. Týmto poznatkom zodpovedá aj výber chutí v období ľudského života. Ako malé deti dávame prednosť sladkostiam, v období včasného dospievania sa prikloníme k pikantnejším jedlám, v súkromí ich doplníme niečím sladkým, v čase rozvoja kariéry si na sladkosti takmer nespomenieme (ak sa nám darí) a v starobe si vyberáme skôr sladšie jedlá.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.