nás informovali naši čitatelia, majú mnohokrát obavu, či je voda z týchto zdrojov nezávadná.
"Z prímestských prameňov čerpám už mnoho rokov. Pijeme tú vodu aj z nej varím. Veľmi som s takouto vodou spokojná, pretože má úplne inú, kvalitnejšiu chuť ako voda z vodovodu. Najčastejšie beriem vodu z Gajdovky, ale aj z prameňa na Aničke, v Kavečanoch, na dolnom Bankove pri kaplnke a na letisku. Zatiaľ sa nám nič nestalo, ale dodnes netuším, či je táto voda nezávadná. Keďže som dôchodkyňa, nemám peniaze na drahé laboratórne testy," prezradila nám istá bývalá zdravotná sestra z Košíc.
Práve nedávny Medzinárodný deň vody bol ideálnym na uverejnenie výsledkov čistoty vôd a vodných zdrojov. Žiaľ, nestalo sa tak. Ani najväčší propagátor tohto dňa - mimovládna organizácia Ľudia a voda (pritom voda majú priamo vo svojom názve) - nám nevedeli o čistote prameňov v okolí Košíc nič povedať: "My sa týmto nezaoberáme," dozvedeli sme sa v ich kancelárií.
V Štátnom zdravotnom ústave sme sa dozvedeli, že oficiálne rozbory vody nerobia. Podľa slov RNDr. Valérie Harčárovej ich robia len vtedy, ak ich o to niekto požiada: "Ale samozrejme o rozbor vody môže požiadať aj občan, nielen podnik. Tieto služby sú však platené. Minimálny rozbor vody z prameňa stojí okolo 2 200 až 2 300 korún."
Pramene sa nachádzajú väčšinou v Mestských lesoch. Ako nám povedal ich riaditeľ Ing. Julian Tomaštik, vodné toky nepatria im, ale štátu. "Rozbory dávame robiť len ojedinele. My na takéto úkony nemáme ani laboratóriá."
Od kontroly vôd sa dištancovalo aj Povodie Bodrogu a Hornádu. Nakoniec sa nám podarilo dopátrať zatiaľ k jedinej organizácii, ktorá čistotu a nezávadnosť prameňov sleduje, a to k Správe mestskej zelene (SMeZ). "Pravidelne kontrolujeme len prameň Gajdovka. Laboratórne rozbory vody nám na naše požiadanie robí Štátny zdravotný ústav na Ipeľskej ulici. Raz za dva mesiace dávame robiť mikrobiológicke a biologické skúšky a raz za nesiac chemický rozbor na prítomnosť sírovodíka a arzénu. Zatiaľ je všetko v poriadku a s prameňom nie sú žiadne problémy. Keď aj náhodou v jeho okolí robíme technický zásah, vždy konzumentov na túto skutočnosť tabuľkou pri prameni upozorníme. Hneď po takomto zásahu však opätovne dávame robiť rozbor vody," uviedol riaditeľ SMeZ Ing. František Tampl. Ako dodal, najväčším problémom je však to, že je veľa prameňov, ktoré nemajú žiadneho gazdu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.