pracovníci Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat SAV v Košiciach, ktorí pred niekoľkým týždňami získali už štvrtý grant na projekt Genetické modifikované organizmy a ich riziká spojené s využitím v praxi. Takto sa i táto vedecká úloha zaradila medzi projekty, ktoré košickí odborníci riešia v rámci 5. rámcového programu.
"Je to nesporný úspech, keď si predstavíme, že sa denne musíme boriť aj s finančnými prevádzkovými problémami," prezradil nám Doc. RNDr. Peter Javorský, DrSc.
Ďalšie grantové projekty sa zaoberajú vytvorením Európskej zbierky bachorových prvkov, štúdiom patológie a ekológie baktérie klostrídium u ľudí, zvierat a v potravinách a tretím projektom je zdokonalenie laboratórnej diagnostiky mikrobiálnej kontaminácie potravín pomocou PCR (polymerázová reťazová reakcia).
Práve tretí menovaný projekt je v súčasnosti vďaka svojej citlivosti, špecificite a rýchlosti jednou z najviac používaných techník molekulárnej biológie. "Dá sa touto metódou napríklad presne určiť z akého mäsa je výrobok vytvorený. PCR je využívaná vo veterinárnej medicíne aj ako pomocná metóda na dôkaz prítomnosti patogénnej mikroflóry," informovala nás jedna z riešiteľov tohto výskumneho projektu MVDr. Karin Pástorová. Ako tiež dodala, ani klobásy ktoré vedci novinárom ponúkli na svojej nedávnej prezentácii neboli nakoniec zo psieho mäsa: "Boli z bravčoviny. Ochutnávkou len chceli ilustrovať fakt, že pôvod mäsa sa dá presne zistiť len PCR metódou.
Logickým vyústením tohto výskumu bude vypracovanie noriem Európskej Únie pre stanovenie jednotlivých druhov patogénov v potravinách využitím PCR metódy.
Autor: em
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.