Českej republiky. V praxi to znamená, že okrem zákazu dovozu hovädzieho mäsa od našich západných susedov v súvislosti s výskytom BSE je zakázané dovážať aj produkty zo zvierat, ktoré boli kŕmené mäsovo-kostnou múčkou a rastovými hormónmi.
Podľa slov ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej správy ČR Josefa Holejšovského vývoz hydinového a bravčového mäsa a produktov z nich vyrobených upravia v súlade s požiadavkami slovenskej strany: "České okresné veterinárne správy pripravia smernice, podľa ktorých budú udeľovať výrobcom certifikáty. Smernice by mali byť hotové do týždňa."
Podmienky sú síce na prvý pohľad jasné a zrozumiteľné, ale veľkým výrobcom v Česku zamotali hlavy. Ako sa mnohí z nich vyjadrili, nie je problém vylúčiť rastové hormonálne stimulátory, ale nedá sa okamžite skončiť aj s kŕmením mäsovo-kostnou múčkou.
Najčastejšia výhrada českých výrobcov spočíva v tom, že k dispozícii sú síce aj sójové a iné krmivá rastlinného pôvodu, tie sú však podstatne drahšie.
Ako sa vyjadril generálny riaditeľ firmy Hamé Babice Leoš Novotný, budú musieť brať mäso na výrobu len od výrobcov certifikovaných: "To znamená, že nám budú dokladovať, že ich bravčové a hydinové mäso je len z chovov, ktoré neboli kŕmené mäsovo-kostnou múčkou."
Rovnako budú musieť postupovať aj výrobcovia bujónov, instantných polievok a ďalších výrobkov, do ktorých sa používa bravčové a hydinové mäso.
Odborníci predpokladajú, že sa tým výroba týchto produktov finančne navýši.
Zatiaľ je ešte skoro hovoriť ako sa zvýšené náklady na výrobu absolútne bezchybných mäsových potravín z Česka odrazia na cenách týchto komodít na našom trhu. Podľa našich prieskumov ešte k žiadnemu zvyšovaniu cien českých výrobkov v žiadnych potravinových reťazcoch a mäsiarstvach nedošlo.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.