Pre uľahčenie práce v kuchyni
Na vedľajšej strane píšeme o tom, aká dôležitá je organizácia chodu rodiny, domácnosti. Dôležitý je aj systém práce v kuchyni, pretože ak robíme všetko živelne, zákonito sa dostaví únava. Poradíme tým, ktoré ešte nemajú skúsenosti s racionálnosťou, ako si môžu uľahčiť prácu v kuchyni.
1. Jedlo začnite pripravovať v upratanej kuchyni.
2. Všetky potraviny, ktoré budete potrebovať, si prineste do kuchyne a vyberte z chladničky.
3. Najprv si očistite všetku zeleninu a ovocie, ktoré nestmavne. (Pozor na jablká, hrušky) a rozdeľte si ich podľa potreby na misky. (Ak sledujete v televízii varenie, všimnite si, aké dôležité sú misky s potravinami a prísadami).
4. To isté urobte s nožmi, lyžicami, varechami, soľou, olejom, korením.
5. Priebežne umývajte riad a dávajte na odkvapkávač, aby ste ho mohli ihneď zase používať.
6. Začnite pripravovať jedlo, ktoré sa musí marinovať, kysnúť odležať alebo sa dlhšie varí (zamiesiť cesto).
7. Pri polievkach so zápražkami a pri omáčkach dodržiavajte zásadu: Čím dlhšie ich na miernom ohni varíme, tým sú jemnejšie.
8. Na poslednú chvíľu sa pripravujú šaláty zo zeleniny.
9. Venujte sa niekoľko hodín príprave jedál na budúci týždeň (nakladanie mäsa, polotovary z cesta ako pirohy, šúľance a iné "prácne" jedlá) vyplatí sa vám to.
10. Uvidíte, že onedlho budete brať varenie ako relaxáciu v bláznivom životnom tempe.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.