Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (13.)

Vôňu diaľav priniesla do košickej televíznej kuchyne cudzokrajná návšteva z Thajska. Pani Monesadeth Champasith nám so svojím šéfkuchárom poodhalila

niečo z tajomstiev exotických chutí a vôní, ktoré sa dajú vychutnať už aj u nás. V Bratislave si totiž pani Mona - na Slovensku ju z pochopiteľných dôvodov, nikto inak nevolá - otvorila originálnu thajskú reštauráciu Mekong. Špeciality tu pripravujú šéfkuchári priamo z Thajska a väčšina surovín, ktoré pri varení používajú, je tiež dovezená. A ako sa k nám pani Mona dostala? Študovala u nás a po skončení vysokej školy sa zamerala na cestovný ruch a služby. A keď sa rozhodla ostať, aspoň na čas, na Slovensku k otvoreniu reštaurácie bol už iba krôčik. Pani Mona svoje Thajsko miluje, má rada jeho vône, farby, kultúru, a rozhodla sa, že túto krajinu predstaví aj Slovákom. A cez všakovaké dobroty, uznáte sami, to ide najľahšie...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Thajská kuchyňa je veľmi originálna a výrazne sa odlišuje od ostatných ázijských kuchýň. Jedlá sú bohaté na nezvyčajné chute a podávajú sa efektne dekorované. Umenie zdobenia sa v Thajsku mimoriadne cení a od kuchárov si vyžaduje nielen talent, ale aj roky praxe, kým dosiahnu špičkovú úroveň. Na tanieri tak môžete dostať aj kvietok z melónu, ružu z cvikle, či paradajky, margarétku z reďkovky, rôzne vtáky, motýle a ryby vyrezané z ďumbiera. Dokonale vyzdobený stôl je pýchou každého thajského kuchárskeho majstra.

Stravovacie zvyklosti sú v Thajsku, ako sme sa od pani Mony dozvedeli, podstatne odlišné od tých našich. Thajčania jedia naraz pomerne málo, ale zato dosť často. Deň sa zvyčajne začína miskou vývaru a ryže okorenenej plátkami cesnaku, chilli a rybacou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Uprostred dňa sa väčšinou podávajú cestoviny a to upravené na všakovaké spôsoby. Hlavné jedlo sa jedáva až večer - po práci. Podáva sa viacero chodov, pričom platí zásada, že jemnejšie pokrmy nasledujú po pikantných. Aj vo všedné dni býva na stole niekoľko druhov jedál: polievka, dva-tri druhy hlavných chodov, šalát a ovocie. Počas sviatkov sa však podáva aj niekoľko desiatok špecialít, pričom na stôl sa naservírujú všetky naraz.

Thajské jedlá sú prevažne pikantné a dominuje v nich šesť druhov korenín: koriander, chilli, kokosový orech, cesnak, rybacia omáčka a vôňovec citrónový.

Prekvapila nás najmä rybacia omáčka - vôbec nemala chuť, či vôňu akú sme očakávali, teda typicky rybaciu. Naopak chutila lahodne a jemne, neutrálne a výborne sa hodí k zelenine i mäsku. V thajskej kuchyni sa používa rovnako často ako napríklad sójová omáčka v čínskej kuchyni. Keď hovoríme o thajskej kuchyni, nemôžeme vynechať ryžu. Táto je základnou zložkou každého jedla a podáva sa nielen ako príloha, ale často aj ako samostatné jedlo. Pripravujú ju tu na mnoho spôsobov - ryža sa varí, praží, pečie i dusí. Ponúkla nám ju aj pani Mona a jej šéfkuchár k nej pridal aj kuracie mäso s thajským korením. Ak ste dostali chuť na exotiku aj vy, môžete si niektoré z receptov, ktoré vám ponúkame vyskúšať aj doma, určite váš jedálniček ozvláštnia.

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie mäso s thajským korením

Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs, 10 strúčikov cesnaku, 5 chilli papričiek, 1 cibuľu, 1 papriku, 150 g sterilizovanej kukurice, 2 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice rybacej omáčky, 1 lyžička vegety, 1 lyžička kryštálového cukru, 1 lyžička thajského korenia, 3 dcl oleja.

Postup: Na rozohriatom oleji prudko opražíme cesnak, cibuľu a chilli pokrájané na drobno. Pridáme kuracie mäso, pokrájané na rezance, upražíme a dochutíme korením. Na koniec pridáme zeleninu, podlejeme vodou (kurací vývar) a chvíľu podusíme.

Vyprážané banány

Potrebujeme: 8 banánov, 2 vajcia, 3 polievkové lyžice cukru alebo medu, 3 polievkové lyžice múky, 1 pohár čerstvo postrúhaného kokosu alebo kokosovej múčky, 2 polievkové lyžice masla.

Postup: Na vyprážanie vyberieme zrelé, ale nie prezreté banány. Po prekrojení musia byť tvrdé a svetlé.

Banány olúpeme, prekrojíme po dĺžke na polovice, a tie potom priečne na polovice.

Vajcia, cukor a múku vyšľaháme metličkou na hladkú masu alebo rozmixujeme a vylejeme na tanier. Na druhý tanier nasypeme postrúhaný kokos.

Na panvici rozohrejeme maslo.

Banány ponoríme do vaječnej masy a obalíme v postrúhanom kokose. Vyprážame na masle z oboch strán dozlata a podávame horúce.

Kuracie šašlíky

Potrebujeme: 400 g kuracích pŕs, 1 žltá paprika, 2 strúčiky cesnaku, 1 čerstvá paprička chilli, 1 malý kúsok ďumbiera, 2 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice cukru, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1 polievková lyžica zemiakovej múčky, 1 polievková lyžica oleja, mladá cibuľka, papričky chilli, uhorka alebo rajčiak a citrón na ozdobu.

Postup: Kuracie prsia pokrájame na kocky so stranou asi 2 cm. Zo žltej papriky vyberieme semená, pokrájame na štvorčeky veľké asi 2 cm Cesnak a ďumbier očistíme, umyjeme a posekáme. Chilli umyjeme, vyberieme semená a pokrájame na tenučké rezančeky.

Cesnak, ďumbier, chilli, sójovú omáčku, cukor, citrónovú šťavu, zemiakovú múčku a olej dobre premiešame. Do pripravenej marinády vložíme pokrájané kurča a papriku. Marinujeme 3 hodiny.

Na osem ihiel napichneme striedavo kúsky kurčaťa a papriky.

Šašlíky uložíme na gril a pečieme dozlata asi 20 minút. Počas pečenia potierame zvyšnou marinádou.

Hotové šašlíky preložíme na misu, ozdobíme palmičkami z mladej cibuľky, kvietkami z chilli a lístkami povykrajovanými z uhorky alebo ružou z rajčiaka a plátkami citróna. Osobitne podávame uhorkovú omáčku alebo omáčku sa-teh.

Pomaranče plnené mäsom

Potrebujeme: 4 veľké pomaranče, 500 g chudej bravčoviny, 50 g arašidov, 1 cibuľa, malý kúsok ďumbiera, 1 vajce, 6 strúčikov cesnaku, 2 polievkové lyžice oleja, 1 čajovej lyžičky koriandrových semien, 2 čajové lyžičky krevetovej pasty, 4 čerstvé papričky chilli, soľ, 5 šalátových listov, vňať mladej cibuľky, červené papričky chilli na ozdobu.

Postup: Mäso umyjeme a pomelieme. Pomaranče prerežeme priečne na polovice a lyžičkou vyberieme dužinu. Pri šupe necháme asi centimetrovú vrstvu.

Cesnak, ďumbier a cibuľu ošúpeme a posekáme. Koriander rozotrieme v mažiari, oriešky potlčieme, chilli umyjeme, vyberieme semená a pokrájame čo najdrobnejšie, vajce rozšľaháme, šalát opláchneme.

Na oleji pražíme cesnak, ďumbier a cibuľu asi 2 minúty, pridáme mäso, oriešky, koriander, chilli, krevetovú pastu a soľ. Pražíme za stáleho miešania si 10 minút. Pridáme pomarančovú dužinu a premiešame.

Polovice pomarančov naplníme plnkou, na povrchu potrieme vajcom, uložíme na plech a zapekáme pri teplote 220 stupňov C asi 10 minút.

Pomaranče preložíme na misu vyloženú šalátovými listami, ozdobíme kvietkami z chilli a palmičkami z mladých cibuliek.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 16 891
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 527
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 320
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 157
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 932
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 755
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 738
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 1 846
  1. Miroslav Daniš: NESÚHLASÍM s návrhom Urbanistickej štúdie zóny Staré letisko Vajnory
  2. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  3. Eva Bachletová: Naše svetlo
  4. Štefan Šturdzík: Hamas vs Izrael.
  5. Viktor Pamula: Pieseň IMT Smile je stále aktuálnejšia
  6. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  7. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  8. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 952
  2. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 27 947
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 434
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 847
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 473
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 141
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 003
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 7 827
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vizualizácia projektu Fizz Park.

Investor Fizz Parku presvedčil úradníkov z bratislavského magistrátu.


3
Karol Duchoň na Bratislavskej lýre v roku 1984.

Špeciálna relácia bude venovaná legende.


33
Tadej Pogačar.

Slovenský cyklista Lukáš Kubiš preteky nedokončil.


a 1 ďalší 2
Daniel Bombic po skončení neverejného zasadnutia na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici.

Ku komunikácii iných orgánov sa nevyjadruje.


TASR 52
  1. Miroslav Daniš: NESÚHLASÍM s návrhom Urbanistickej štúdie zóny Staré letisko Vajnory
  2. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  3. Eva Bachletová: Naše svetlo
  4. Štefan Šturdzík: Hamas vs Izrael.
  5. Viktor Pamula: Pieseň IMT Smile je stále aktuálnejšia
  6. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  7. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  8. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 952
  2. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 27 947
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 434
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 847
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 473
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 141
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 003
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 7 827
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu