niečo z tajomstiev exotických chutí a vôní, ktoré sa dajú vychutnať už aj u nás. V Bratislave si totiž pani Mona - na Slovensku ju z pochopiteľných dôvodov, nikto inak nevolá - otvorila originálnu thajskú reštauráciu Mekong. Špeciality tu pripravujú šéfkuchári priamo z Thajska a väčšina surovín, ktoré pri varení používajú, je tiež dovezená. A ako sa k nám pani Mona dostala? Študovala u nás a po skončení vysokej školy sa zamerala na cestovný ruch a služby. A keď sa rozhodla ostať, aspoň na čas, na Slovensku k otvoreniu reštaurácie bol už iba krôčik. Pani Mona svoje Thajsko miluje, má rada jeho vône, farby, kultúru, a rozhodla sa, že túto krajinu predstaví aj Slovákom. A cez všakovaké dobroty, uznáte sami, to ide najľahšie...
Thajská kuchyňa je veľmi originálna a výrazne sa odlišuje od ostatných ázijských kuchýň. Jedlá sú bohaté na nezvyčajné chute a podávajú sa efektne dekorované. Umenie zdobenia sa v Thajsku mimoriadne cení a od kuchárov si vyžaduje nielen talent, ale aj roky praxe, kým dosiahnu špičkovú úroveň. Na tanieri tak môžete dostať aj kvietok z melónu, ružu z cvikle, či paradajky, margarétku z reďkovky, rôzne vtáky, motýle a ryby vyrezané z ďumbiera. Dokonale vyzdobený stôl je pýchou každého thajského kuchárskeho majstra.
Stravovacie zvyklosti sú v Thajsku, ako sme sa od pani Mony dozvedeli, podstatne odlišné od tých našich. Thajčania jedia naraz pomerne málo, ale zato dosť často. Deň sa zvyčajne začína miskou vývaru a ryže okorenenej plátkami cesnaku, chilli a rybacou omáčkou.
Uprostred dňa sa väčšinou podávajú cestoviny a to upravené na všakovaké spôsoby. Hlavné jedlo sa jedáva až večer - po práci. Podáva sa viacero chodov, pričom platí zásada, že jemnejšie pokrmy nasledujú po pikantných. Aj vo všedné dni býva na stole niekoľko druhov jedál: polievka, dva-tri druhy hlavných chodov, šalát a ovocie. Počas sviatkov sa však podáva aj niekoľko desiatok špecialít, pričom na stôl sa naservírujú všetky naraz.
Thajské jedlá sú prevažne pikantné a dominuje v nich šesť druhov korenín: koriander, chilli, kokosový orech, cesnak, rybacia omáčka a vôňovec citrónový.
Prekvapila nás najmä rybacia omáčka - vôbec nemala chuť, či vôňu akú sme očakávali, teda typicky rybaciu. Naopak chutila lahodne a jemne, neutrálne a výborne sa hodí k zelenine i mäsku. V thajskej kuchyni sa používa rovnako často ako napríklad sójová omáčka v čínskej kuchyni. Keď hovoríme o thajskej kuchyni, nemôžeme vynechať ryžu. Táto je základnou zložkou každého jedla a podáva sa nielen ako príloha, ale často aj ako samostatné jedlo. Pripravujú ju tu na mnoho spôsobov - ryža sa varí, praží, pečie i dusí. Ponúkla nám ju aj pani Mona a jej šéfkuchár k nej pridal aj kuracie mäso s thajským korením. Ak ste dostali chuť na exotiku aj vy, môžete si niektoré z receptov, ktoré vám ponúkame vyskúšať aj doma, určite váš jedálniček ozvláštnia.
Kuracie mäso s thajským korením
Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs, 10 strúčikov cesnaku, 5 chilli papričiek, 1 cibuľu, 1 papriku, 150 g sterilizovanej kukurice, 2 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice rybacej omáčky, 1 lyžička vegety, 1 lyžička kryštálového cukru, 1 lyžička thajského korenia, 3 dcl oleja.
Postup: Na rozohriatom oleji prudko opražíme cesnak, cibuľu a chilli pokrájané na drobno. Pridáme kuracie mäso, pokrájané na rezance, upražíme a dochutíme korením. Na koniec pridáme zeleninu, podlejeme vodou (kurací vývar) a chvíľu podusíme.
Vyprážané banány
Potrebujeme: 8 banánov, 2 vajcia, 3 polievkové lyžice cukru alebo medu, 3 polievkové lyžice múky, 1 pohár čerstvo postrúhaného kokosu alebo kokosovej múčky, 2 polievkové lyžice masla.
Postup: Na vyprážanie vyberieme zrelé, ale nie prezreté banány. Po prekrojení musia byť tvrdé a svetlé.
Banány olúpeme, prekrojíme po dĺžke na polovice, a tie potom priečne na polovice.
Vajcia, cukor a múku vyšľaháme metličkou na hladkú masu alebo rozmixujeme a vylejeme na tanier. Na druhý tanier nasypeme postrúhaný kokos.
Na panvici rozohrejeme maslo.
Banány ponoríme do vaječnej masy a obalíme v postrúhanom kokose. Vyprážame na masle z oboch strán dozlata a podávame horúce.
Kuracie šašlíky
Potrebujeme: 400 g kuracích pŕs, 1 žltá paprika, 2 strúčiky cesnaku, 1 čerstvá paprička chilli, 1 malý kúsok ďumbiera, 2 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice cukru, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1 polievková lyžica zemiakovej múčky, 1 polievková lyžica oleja, mladá cibuľka, papričky chilli, uhorka alebo rajčiak a citrón na ozdobu.
Postup: Kuracie prsia pokrájame na kocky so stranou asi 2 cm. Zo žltej papriky vyberieme semená, pokrájame na štvorčeky veľké asi 2 cm Cesnak a ďumbier očistíme, umyjeme a posekáme. Chilli umyjeme, vyberieme semená a pokrájame na tenučké rezančeky.
Cesnak, ďumbier, chilli, sójovú omáčku, cukor, citrónovú šťavu, zemiakovú múčku a olej dobre premiešame. Do pripravenej marinády vložíme pokrájané kurča a papriku. Marinujeme 3 hodiny.
Na osem ihiel napichneme striedavo kúsky kurčaťa a papriky.
Šašlíky uložíme na gril a pečieme dozlata asi 20 minút. Počas pečenia potierame zvyšnou marinádou.
Hotové šašlíky preložíme na misu, ozdobíme palmičkami z mladej cibuľky, kvietkami z chilli a lístkami povykrajovanými z uhorky alebo ružou z rajčiaka a plátkami citróna. Osobitne podávame uhorkovú omáčku alebo omáčku sa-teh.
Pomaranče plnené mäsom
Potrebujeme: 4 veľké pomaranče, 500 g chudej bravčoviny, 50 g arašidov, 1 cibuľa, malý kúsok ďumbiera, 1 vajce, 6 strúčikov cesnaku, 2 polievkové lyžice oleja, 1 čajovej lyžičky koriandrových semien, 2 čajové lyžičky krevetovej pasty, 4 čerstvé papričky chilli, soľ, 5 šalátových listov, vňať mladej cibuľky, červené papričky chilli na ozdobu.
Postup: Mäso umyjeme a pomelieme. Pomaranče prerežeme priečne na polovice a lyžičkou vyberieme dužinu. Pri šupe necháme asi centimetrovú vrstvu.
Cesnak, ďumbier a cibuľu ošúpeme a posekáme. Koriander rozotrieme v mažiari, oriešky potlčieme, chilli umyjeme, vyberieme semená a pokrájame čo najdrobnejšie, vajce rozšľaháme, šalát opláchneme.
Na oleji pražíme cesnak, ďumbier a cibuľu asi 2 minúty, pridáme mäso, oriešky, koriander, chilli, krevetovú pastu a soľ. Pražíme za stáleho miešania si 10 minút. Pridáme pomarančovú dužinu a premiešame.
Polovice pomarančov naplníme plnkou, na povrchu potrieme vajcom, uložíme na plech a zapekáme pri teplote 220 stupňov C asi 10 minút.
Pomaranče preložíme na misu vyloženú šalátovými listami, ozdobíme kvietkami z chilli a palmičkami z mladých cibuliek.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.