Priaznivé účinky zeleného čaju sú všeobecne známe
Skupina houstonských vedcov skúmala polyfenol, silný antioxidant, ktorý je hlavnou zložkou zeleného čaju. Predchádzajúce štúdie na zvieratách naznačili, že niektoré látky obsiahnuté v zelenom čaji môžu chrániť pred Parkinsonovou chorobou. Mechanizmus tejto ochrany však vedci zatiaľ neodhalili.
Parkinsonova choroba prepukne, keď mozgové bunky, ktoré produkujú látku dopamín, začnú odumierať v oblasti kontrolujúcej pohyby tela. S klesajúcou hladinou dopamínu sa začína triaška a neskôr nekontrolovateľné pohyby tela. Ľudia trpiaci touto chorobou sa zvyčajne pohybujú veľmi pomaly a u niektorých to prerastie až do demencie.
Vedci sa teraz usilujú zistiť, aký vplyv má polyfenol - alebo zelený čaj - na tieto mozgové bunky. Zdá sa, že polyfenol narúša systém, ktorým sa ničivé toxíny dostávajú do mozgu. Vplyv polyfenolu na ľudský mozog však doteraz nebol testovaný.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.