Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (14.)

Šéfkuchár Vladimír Šperňák patrí k tým majstrom kuchárskeho umenia, ktorí si získavajú rešpekt už svojim samotným zjavom. A keď ešte otvoríte

ktorúkoľvek z gastronomických tém, zistíte, že o varení toho vie viac ako dosť. A nielen to, hovorí o ňom naozaj s láskou, pretože kulinárstvo je jeho vášňou, prácou i záľubou zároveň. Váš obdiv a stopercentné uznanie si však definitívne získa v momente, keď vám predloží niektorú zo svojich špecialít. Hoci je majstrom teplej i studenej kuchyne, predsa len o čosi radšej pripravuje pochúťky, ktoré sú ozdobou studených bufetov. Práve tu môže totiž naplno rozvinúť svoju fantáziu a vyčariť neopakovateľné kombinácie, ktoré mnohých privádzajú do úžasu. Ako nám však povedal: "Všetko so všetkým súvisí a ak sa vie, ako na to, výsledok nemôže byť zlý!" Skvelá a jedinečná je napríklad jeho tvarohová pena s farebnými želatínovými bodkami, úžasné sú aj rôzne točené mäská a pochúťky v lístkovom ceste. To všetko efektne dekorované čerstvým ovocím a zeleninou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vladimír Šperňák drží kuchársku a neskôr šéfkuchársku varešku v rukách už tridsať rokov. Vyučil sa v Humennom a rovno zo školy sa dostal do prominentnej kuchyne - varil vo vládnom rekreačnom stredisku. Na vojenčine zas hostil celú elitu generálov a keď sa oženil, zmenil aj pôsobisko. Presťahoval sa do Košíc a jeho domovskou reštauráciou sa stala Zlatá hus. Ostal jej verný už viac ako štvrťstoročie a s pomocou skvelého tímu tu vybudoval kuchyňu, ktorá má cveng a dobré meno. Okrem tradičných špecialít z hydiny tu ulahodia aj milovníkom zdravej stravy - ponúkajú zeleninu pripravenú na pare, cestoviny na všakovaké spôsoby a množstvo ďalších pochúťok.

Počas svojej profesionálnej dráhy prešiel Vladimír Šperňák aj mnohými súťažami, na ktorých zabodoval. Úspešná bola nejedna Salima v Brne, či prezentácia v Nitre na Agrokomplexe.

SkryťVypnúť reklamu

Zaujímalo nás aj to, koľko papkáčov musel nasýtiť naraz. Dozvedeli sme sa, že v Prahe - Žofíne ich bolo 1 800 a v Košiciach pripravoval recepciu aj pre 1 200 hostí.

Musíme tiež prezradiť, že varil aj pre mnohých prominentov - veľvyslancov, ministrov a náš prezident jeho majstrovstvo dokáže tiež oceniť. Veď v Medzeve pripravoval pán Šperňák občerstvenie pre gréckeho prezidenta aj pre švédsky kráľovský pár. Podával tu recept, ktorý Rudolf Schuster dokonca pripravoval aj v našej televíznej kuchyni - medzevská živánska.

Milí, priateľskí a skromne pôsobiaci monarchovia všetkých prekvapili drobnosťou - nepoužívali celý príbor, ale iba vidličky. Mäsko preto muselo byť skutočne veľmi mäkučké. Našťastie aj bolo, takže ich veličenstvá boli spokojné.

SkryťVypnúť reklamu

Vladimír Šperňák, otec dvoch dospelých dcér, ktoré mu, mimochodom, neurobia hanbu ani v kuchyni, varieva aj doma. Hoci, ako nám povedal, aj jeho manželka dokáže rozvoňať kuchyňu jedlami, pri ktorých sa zbiehajú slinky na jazyku. On sám má najradšej čínu a skvelý anglický biftek s vajíčkom. Ocení však každé dobré jedlo a v našom televíznom štúdiu nám jedno také navaril. Jeho recept ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Zapekané kuracie stehná

Potrebujeme: 600 g kuracích stehien, 3 strúčiky cesnaku, 1 paradajku, 1 papriku, 1 cibuľu, olej, soľ, čierne mleté korenie, 3 vajcia, solamyl.

Postup: Kuracie stehná vykostíme, osolíme, okorením, potrieme cesnakom. Potom ich obalíme v solamyle a dáme na rozohriaty olej. Prikryjeme pokrievkou a necháme 2-3 minúty dusiť. Potom na každý plát mäsa uložíme 1 - 2 kolieska cibule, papriky a paradajok a do prostriedku dáme celé vajce. Prikryjeme a počkáme asi 2 minútky, kým sa bielok nezrazí. Podávame ozdobené zelenou petržlenovou vňaťou s varenými zemiakmi a zeleninovou oblohou. Môžeme dekorovať aj viedenskou cibuľkou.

Viedenská cibuľa

Potrebujeme: niekoľko veľkých cibúľ, trochu polohrubej múky, soľ, olej.

Postup: Cibuľu nakrájame na veľmi jemno, najlepšie na nárezovom stroji. Pred tým, ako ju osmažíme, premiešame ju s trochou polohrubej múky. Tak ju vložíme do rozohriatého oleja a prudko osmažíme do zlatista. Ihneď po tom, ako ju vyberieme, ju osolíme. Cibuľka ostane lahodne chrumkavá. Môžeme ju podávať k rôznym mäskám.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 451
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 327
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 900
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 808
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 561
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 425
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 136
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 804
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 529
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 301
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 242
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 039
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 804
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 529
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 301
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 242
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 039
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu