ktorúkoľvek z gastronomických tém, zistíte, že o varení toho vie viac ako dosť. A nielen to, hovorí o ňom naozaj s láskou, pretože kulinárstvo je jeho vášňou, prácou i záľubou zároveň. Váš obdiv a stopercentné uznanie si však definitívne získa v momente, keď vám predloží niektorú zo svojich špecialít. Hoci je majstrom teplej i studenej kuchyne, predsa len o čosi radšej pripravuje pochúťky, ktoré sú ozdobou studených bufetov. Práve tu môže totiž naplno rozvinúť svoju fantáziu a vyčariť neopakovateľné kombinácie, ktoré mnohých privádzajú do úžasu. Ako nám však povedal: "Všetko so všetkým súvisí a ak sa vie, ako na to, výsledok nemôže byť zlý!" Skvelá a jedinečná je napríklad jeho tvarohová pena s farebnými želatínovými bodkami, úžasné sú aj rôzne točené mäská a pochúťky v lístkovom ceste. To všetko efektne dekorované čerstvým ovocím a zeleninou.
Vladimír Šperňák drží kuchársku a neskôr šéfkuchársku varešku v rukách už tridsať rokov. Vyučil sa v Humennom a rovno zo školy sa dostal do prominentnej kuchyne - varil vo vládnom rekreačnom stredisku. Na vojenčine zas hostil celú elitu generálov a keď sa oženil, zmenil aj pôsobisko. Presťahoval sa do Košíc a jeho domovskou reštauráciou sa stala Zlatá hus. Ostal jej verný už viac ako štvrťstoročie a s pomocou skvelého tímu tu vybudoval kuchyňu, ktorá má cveng a dobré meno. Okrem tradičných špecialít z hydiny tu ulahodia aj milovníkom zdravej stravy - ponúkajú zeleninu pripravenú na pare, cestoviny na všakovaké spôsoby a množstvo ďalších pochúťok.
Počas svojej profesionálnej dráhy prešiel Vladimír Šperňák aj mnohými súťažami, na ktorých zabodoval. Úspešná bola nejedna Salima v Brne, či prezentácia v Nitre na Agrokomplexe.
Zaujímalo nás aj to, koľko papkáčov musel nasýtiť naraz. Dozvedeli sme sa, že v Prahe - Žofíne ich bolo 1 800 a v Košiciach pripravoval recepciu aj pre 1 200 hostí.
Musíme tiež prezradiť, že varil aj pre mnohých prominentov - veľvyslancov, ministrov a náš prezident jeho majstrovstvo dokáže tiež oceniť. Veď v Medzeve pripravoval pán Šperňák občerstvenie pre gréckeho prezidenta aj pre švédsky kráľovský pár. Podával tu recept, ktorý Rudolf Schuster dokonca pripravoval aj v našej televíznej kuchyni - medzevská živánska.
Milí, priateľskí a skromne pôsobiaci monarchovia všetkých prekvapili drobnosťou - nepoužívali celý príbor, ale iba vidličky. Mäsko preto muselo byť skutočne veľmi mäkučké. Našťastie aj bolo, takže ich veličenstvá boli spokojné.
Vladimír Šperňák, otec dvoch dospelých dcér, ktoré mu, mimochodom, neurobia hanbu ani v kuchyni, varieva aj doma. Hoci, ako nám povedal, aj jeho manželka dokáže rozvoňať kuchyňu jedlami, pri ktorých sa zbiehajú slinky na jazyku. On sám má najradšej čínu a skvelý anglický biftek s vajíčkom. Ocení však každé dobré jedlo a v našom televíznom štúdiu nám jedno také navaril. Jeho recept ponúkame aj čitateľom Víkendu.
Zapekané kuracie stehná
Potrebujeme: 600 g kuracích stehien, 3 strúčiky cesnaku, 1 paradajku, 1 papriku, 1 cibuľu, olej, soľ, čierne mleté korenie, 3 vajcia, solamyl.
Postup: Kuracie stehná vykostíme, osolíme, okorením, potrieme cesnakom. Potom ich obalíme v solamyle a dáme na rozohriaty olej. Prikryjeme pokrievkou a necháme 2-3 minúty dusiť. Potom na každý plát mäsa uložíme 1 - 2 kolieska cibule, papriky a paradajok a do prostriedku dáme celé vajce. Prikryjeme a počkáme asi 2 minútky, kým sa bielok nezrazí. Podávame ozdobené zelenou petržlenovou vňaťou s varenými zemiakmi a zeleninovou oblohou. Môžeme dekorovať aj viedenskou cibuľkou.
Viedenská cibuľa
Potrebujeme: niekoľko veľkých cibúľ, trochu polohrubej múky, soľ, olej.
Postup: Cibuľu nakrájame na veľmi jemno, najlepšie na nárezovom stroji. Pred tým, ako ju osmažíme, premiešame ju s trochou polohrubej múky. Tak ju vložíme do rozohriatého oleja a prudko osmažíme do zlatista. Ihneď po tom, ako ju vyberieme, ju osolíme. Cibuľka ostane lahodne chrumkavá. Môžeme ju podávať k rôznym mäskám.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.