Sójový chlieb (pre celiatikov)
Potrebujeme: 250 g zemiakovej škrobovej múčky (Solamyl), 200 g sójovej plnotučnej múky, 1 pol. lyžicu oleja, poldruha čajovej lyžičky soli, 1 väčší postrúhaný zemiak, 1 čaj. lyžičku cukru, 1 čaj. lyžičku rasce, 40 g (1 kocka) droždia, 0,4 - 0,45 l vody.
Z 0,1 l vody, droždia a cukru pripravíme kvások. Škrobovú múčku zmiešame so sójovou múkou, postrúhaným zemiakov, olejom, kváskom, soľou, rascou. Vymiesené cesto necháme 30 minút kysnúť, potom ho dáme do vymastenej chlebíčkovej formy a necháme 15 minút podkysnúť. Pečieme 15 minút pri vyššej teplote (200 - 220 stupňov C) a dopekáme 20 - 30 minút pri teplote 180 stupňov C. Krájame po vychladnutí.
Krehký jablkový koláč (pre diabetikov)
Potrebujeme: 150 g polohrubej múky, 150 g mletých orechov, 3 čaj. lyžičky sorbitu, 2 žĺtky, 120 g masla (margarínu), mlieko podľa potreby.
Plnka: 700 g jabĺk, 50 g hrozienok, 50 g fruktózy, 2 čaj. lyžičky citrónovej šťavy, štipka mletej škorice, 0,2 - 0,3 l vody.
Z múky, orechov, žĺtkov, masla a sorbitu vypracujeme vláčne cesto. (Ak treba, pridáme mlieko) a necháme ho v chlade odpočinúť. Potom ho rozvaľkáme a vyložíme ním nevymastenú tortovú formu (aj boky), husto dáme jablkovú plnku, posypeme hrozienkami, prikryjeme cestom, popicháme vidličkou a pečieme 20 minút pri 180 stupňoch C.
Plnka: Z vody, fruktózy, citrónovej šťavy a škorice pripravíme sirup, do vriaceho pridáme rozpolené jablká.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.