pre štipľavú pikantnú chuť. Chren je zdrojom vitamínu C, A, skupiny B a nerastných látok. Cenný je tiež obsah silíc so sírnymi zlúčeninami, ktoré ovplyvňujú štipľavú chuť.
Vynikajúci je jablkový chren dochutený octom, soľou a cukrom alebo umelým sladidlom. Hodí sa ku všetkým vareným alebo pečeným mäsám aj k údeninám. Chuť syrov a vajíčok obohatí nastrúhaný chren zamiešaný do ušľahanej smotany. Majonéza s chrenom sa hodí ako dresing na šaláty alebo ako príloha k vyprážanému rezňu. V teplej kuchyni je stále aktuálna chrenová omáčka, akú varievali ešte naše prababičky k údenému mäsu v zimných mesiacoch. Chren sa používa v ľudovom liečiteľstve a v kozmetike. Škoda, že v súčasnosti ho v kuchyni nevieme oceniť.
Autor: bea
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.