budeme občas pripravovať vlastné domáce prípravky, najmä pleťové masky. A skúsené kozmetičky vám túto alchýmiu pre krásu len odporučia a poradia na akú pleť sa hodia. Správne používané masky zjemnia pleť, osviežia ju a zlepšia jej výživu, stiahnu rozšírené póry, môžu zvlhčiť alebo vysušiť.
Drožďová s mrkvou
V 1 dl mlieka rozmiešame droždie a pridáme toľko postrúhanej mrkvy, pokvapkanej olivovým olejom, aby vznikla kaša. Masku necháme pôsobiť 20 minút a potom jemne odstránime buničitou vatou.
Ryžová antistresová
100 g ryže varíme 15 minút v 3 dl vody. Uvarenú ryžu rozmixujeme na hustejšiu kašu. Nanášame na unavenú pleť v hrubšej vrstve (asi pol cm) a necháme pôsobiť 15 minút. Po umytí minerálkou nanesieme hydratačný krém.
Jogurtová s jablkami
Do bieleho jogurtu vmiešame žĺtok a jemne nastrúhané jablko, zahustíme sušeným mliekom alebo ovsenými otrubami. Necháme pôsobiť 20 minút a po umytí horúcou vodou nanesieme výživný krém.
Zemiaková
V šupke uvarený zemiak očistíme a rozpučíme na kašu, ktorú rozriedime na primeranú hustotu smotanou. Nanesieme na tvár, krk a dekoltáž a necháme 20 minút pôsobiť.
Užitočné rady:
* Masku pripravujeme pred použitím a nanášame ju najlepšie po kúpeli alebo sprchovaní.
* Používame iba kvalitné čerstvé suroviny a neoxidujúce kovové alebo sklenené nádoby, strúhadlá a nástroje.
* Na teplú masku použijeme suchý zábal kvôli lepšiemu udržiavaniu teploty. Do tekutej netuhnúcej masky môžeme ešte namočiť gázu alebo buničitú vatu a priložiť ju na tvár (výživné masky aj na dekoltáž).
Pokožka je odrazom nášho spôsobu života, stravovania, spánku a ak nie je zdravý, žiadna pleťová maska ani krém nepomôžu. Preto si pleť musíme vylepšiť aj vnútorne.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.