Podľa švédskych vedcov sa pri smažení, pečení či fritovaní potravín obsahujúcich škrob, ako sú zemiaky, chlieb alebo ryža, vytvára veľké množstvo karcinogénu akrylamid. Túto nebezpečnú chemickú látku vedci objavili aj v napohľad úplne neškodných potravinách, ako je chrumkavý chlieb, sušienky a obilniny pripravované vo veľkých výrobných peciach.
Až doteraz sa odborníci domnievali, že tento karcinogén sa do ľudského organizmu dostáva zo vzduchu a z vody. Laboratórne testy však odhalili, že napríklad obyčajné vrecúško zemiakových lupienkov obsahovalo až 500-krát väčšie množstvo akrylamidu, ako povoľuje norma pre pitnú vodu.
Vedci zo štokholmskej univerzity a odborníci z úradu pre potraviny zistili, že táto rakovinotvorná látka vzniká pri tepelnej úprave premenou bežných uhľovodíkov. Najviac akrylamidu obsahovali zemiakové lupienky a hranolky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.