podniku. Miešaniu nápojov sa venuje päť rokov a ako hovorí, veľmi ho to baví. Momentálne finišuje so štúdiom v hotelovej akadémii v Kežmarku. Pozývajú ho na recepcie a prestížne podujatia medzi diplomatov a slovenskú smotánku. V rožňavskom podniku sa "bavil" so šejkrom, pohadzovaním fliaš a ľadu päť hodín.
Koľko hodín vydržíš bez prestávky miešať nápoje?
"Nemám žiadny rekord. Nedávno som však na jednej akcii medzi "misskami" namiešal v priebehu dvoch hodín asi tristo nápojov. Nejde o hodiny, ale o množstvo nápojov. V Rožňave som ich vyrobil asi dvesto, možno aj viac".
Pri mixovaní dodržiavaš presný postup, držanie tela i rúk. Netrasú sa ti po niekoľkých hodinách ruky?
"No, trasú, trasú. (smiech). Najmä na súťažiach, pred veľkých hľadiskom, fotoaparátmi a kamerami. Nemám na to špeciálny recept. Treba poriadne stisnúť odmerku a ide to".
Také miešanie s presnými pravidlami vyžaduje aj sústredenie.
"Samozrejme, sústreďujem sa. Na súťažiach strhávajú rozhodcovia body za každú drobnú chybičku. Napríklad, keď sa barman neusmieva, prekročí množstvo alkoholu v odmerke, za každú kvapku mimo pohára, za zlé držanie rúk i uchopenie fľaše".
Ktoré nápoje si ľudia najčastejšie pýtajú?
"Ženy jednoznačne sladšie, likéry s mliekom, sinejšie brandy. Muži obľubujú kokteily menej a keď, tak skôr suchšie. Jednoduché Martini, niečo s Tequillou".
Ako to vyzeralo v Rožňave?
"Najviac si žiadali whisky.
Vedia hostia, čo presne chcú piť?
"Bežne sa stane, že prídu a povedia: chcem niečo sladké a červené, alebo červené s jahodami. Vysvetlím im, ako to asi bude chutiť a robím".
Je profesionálny barman do istej miery aj psychológom?
"Jasné. Pracujem s ľuďmi a musím predvídať, čo by asi chcel piť".
Vieš odhadnúť už pri príchode zákazníka, aký mix bude chcieť?
"Viem to odhadnúť. Ženy sa už len spýtam, či dobre tipujem a väčšinou sa mi to potvrdí. Väčšinou sú to sladké nápoje".
Ktorý kokteil má u žien najväčšiu popularitu?
"Jednoznačne takzvaný orgazmus- kokosový likér s mliekom. To miešam vždy a všade.
Holduješ kokteilom aj ty?
"Pri určitých príležitostiach a pri ochutnávaní nápojov pijem. Mne však nechutia žiadne mixy. Keď si dám, tak len čistý alkohol, napríklad vodku s ľadom".
K ukážkam barmanského umenia patrí aj šou. Máš špeciálny program?
"Mám. V poslednom čase si to ľudia veľmi žiadajú a baví ich to. Ide o freestyle- voľný štýl. Barman v takom programe ukáže všetko, čo vie. Medze sa nekladú ničomu. Teraz pravidlá nepovoľujú hru s ohňom. Ešte som to však v Rožňave predviedol. Glgol som si z liehu a zapálil som ho".
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.