Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (15.)

Neďaleko Ľubovnianskeho hradu a skanzenu, na frekventovanom mieste, ktoré tvorí križovatku ciest do Poľska, Popradu a Bardejova, je Salaš u Franka, v

ktorom už celé desaťročie šéfkuchárči Róbert Krajňák. Vyučil sa v Interhoteloch Tatry a v našich veľhorách aj krátko pôsobil. Ponúkal tu špeciality mnohým vzácnym hosťom z radov politikov i umelcov. Inak tomu nie je ani teraz, veď na salaši, ktorý obchádza dobrý chýr, sa každý rád zastaví. Mimochodom, po ostatnom nakrúcaní magazínu pre domácich majstrov Urob si sám, tu obedoval aj populárny herec Michal Dočolomanský. Pochutnal si na výbornej fazuľovej polievke a nefalšovaných bryndzových haluškách. Na tomto salaši, tak ako sa patrí, varia skutočne pravú slovenskú kuchyňu a nezabúdajú ani na regionálne špeciality. Róbert Krajňák má totiž k našim receptom vrúcny vzťah a nielenže ich skvelo pripravuje, ale ich aj zbiera.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

"Keď hovoríme o kuchyni našich starých mám, máme na mysli predovšetkým múčne jedlá", povedal nám, "preto aj u nás ponúkame starosvetské džatky, halušky s ovčím syrom, slaninkou a smotanou, strapačky s kyslou kapustou, vyprážané pirohy, ale aj šúľance s makom, či strúhankou." Pre tých nerozhodných náš šéfkuchár pripravuje aj špecialitu - gazdovský tanier - sú na ňom strapačky i halušky, varené aj vyprážané pirohy. Tak, aby maškrtník nebol o nič ukrátený.

Zvláštnu pozornosť venuje Róbert Krajňák aj príprave baraniny. V našom televíznom štúdiu vykúzlil salašskú baraniu špecialitu, čo je vlastne plnená roláda z karé, ale výborný je aj baraní guľáš, polievka, či pečená baraninka. Zdalo by sa, že upiecť barana vcelku dokáže každý, ale nie je to tak. Dozvedeli sme sa, že ak má byť výsledok skutočne dobrý, baran sa má "kúpať" celú noc v mlieku. Samozrejme, odratý a očistený...

SkryťVypnúť reklamu

Základom úspechu pri príprave tohto mäska, ktoré mnohí nejedia pre jeho zvláštnu arómu, je to, aby sme ho dôkladne zbavili tuku a správne namarinovali. V dobrom náleve nesmie chýbať koreňová zelenina a koreniny výrazných chutí a vôní. Takto pripravené mäsko potom bude lahodné a voňavé.

Recepty na pochúťky našej kuchyne ponúkame aj čitateľom Víkendu tak, ako ich pre televíznu reláciu "Varím, varíš, varíme" pripravil odborník naslovovzatý - sympatický šéfkuchár Róbert Krajňák.

Salašská Barania špecialita

Potrebujeme: 400 g vykosteného baranieho karé, soľ, údenú slaninu, mrkvu, mleté čierne korenie, rascu, cesnak, cibuľu, koreňovú zeleninu.

Marináda: voda, koreňová zelenina, cesnak, cibuľa, soľ, nové korenie, bobkový list.

Plnka: baranie pliecko bez kosti 100 g, 1 cibuľa, pečivo, 2 vajcia, údená slanina, mrkva, cesnak, majorán, mlieko na namáčanie žemlí, soľ, mletý peper, petržlenová vňať.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Očistené a umyté mäso ponoríme do pripravenej marinády a necháme niekoľko hodín odležať. Odležané naklepeme, osolíme, okoreníme, posypeme rascou a potrieme rozotreným cesnakom. Na takto pripravené mäso dáme plnku, zvinieme do rolády a zviažeme motúzom. Do pekáča dáme na kolieska pokrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, na drobno posekaný cesnak a baraniu roládu. Podlejeme trochou vody a v rozohriatej rúre pečieme do mäkka. Počas pečenia mäso obraciame, polievame vypečenou šťavou, ktorú podľa potreby dolievame horúcou vodou.

Marináda: Do vody pridáme na drobno pokrájanú koreňovú zeleninu, rozotrený cesnak, na kolieska pokrájanú cibuľu, trochu soli, nového korenia a bobkového listu.

Plnka: Baranie pliecko zomelieme s cibuľou, namočeným a vyžmýkaným pečivom, pridáme vajcia, údenú slaninu a mrkvu nakrájané na malé kocky, rozotrený cesnak, majorán, petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme a dobre vymiešame.

Príloha: varené zemiaky (nové), jarný šalát so zamagurským syrom.

Halušky s ovčím syrom, slaninou a smotanou

Potrebujeme: 500 g zemiakov, soľ, 230 g múky, pochúťková smotana, ovčí syr - 30 g na 1 porciu.

Postup: Očistené a umyté zemiaky najemno postrúhame, necháme odstáť a časť vody scedíme. Do postrúhaných zemiakov pridáme múku a soľ. Spracujeme cesto, ktoré pretlačíme do osolenej vriacej vody cez sito na halušky, varíme 8 - 10 minút. Uvarené halušky vyberáme cedidlom, necháme odkvapkať. Potom halušky pokvapkáme rozohriatou masťou a zamiešame, posypeme postrúhaným ovčím syrom, škvarkami slaniny, polejeme zohriatou masťou a do stredu taniera pridáme pochúťkovú smotanu.

Vyprážaný salašský piroh

Potrebujeme: 600 g zemiakov, soľ, olej, majoránka, mletý peper, 1 vajce, 100 múky, 600 zemiakov, cesnak.

Plnka: 500 g uvarených a popučených zemiakov, 50 g bryndze.

Postup: Očistené a umyté zemiaky postrúhame na strúhadle, pridáme múku, soľ, vajce, mletý peper, majoránku a rozotrený cesnak. Pripravené cesto dávame naberačkou na rozohriaty tuk, potom do stredu uložíme plnku, na ktorú dáme ďalšiu vrstvu cesta. Vyprážame z obidvoch strán.

Plnka: Uvarené a popučené zemiaky dôkladne premiešame s bryndzou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 581
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 341
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 924
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 807
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 574
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 454
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 113
  1. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  2. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  3. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  4. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  5. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  6. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  7. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  8. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 095
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 566
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 329
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 253
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 042
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 447
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 476
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  2. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  3. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  4. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  5. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  6. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  7. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  8. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 095
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 566
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 329
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 253
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 042
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 447
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 476
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu