ktorom už celé desaťročie šéfkuchárči Róbert Krajňák. Vyučil sa v Interhoteloch Tatry a v našich veľhorách aj krátko pôsobil. Ponúkal tu špeciality mnohým vzácnym hosťom z radov politikov i umelcov. Inak tomu nie je ani teraz, veď na salaši, ktorý obchádza dobrý chýr, sa každý rád zastaví. Mimochodom, po ostatnom nakrúcaní magazínu pre domácich majstrov Urob si sám, tu obedoval aj populárny herec Michal Dočolomanský. Pochutnal si na výbornej fazuľovej polievke a nefalšovaných bryndzových haluškách. Na tomto salaši, tak ako sa patrí, varia skutočne pravú slovenskú kuchyňu a nezabúdajú ani na regionálne špeciality. Róbert Krajňák má totiž k našim receptom vrúcny vzťah a nielenže ich skvelo pripravuje, ale ich aj zbiera.
"Keď hovoríme o kuchyni našich starých mám, máme na mysli predovšetkým múčne jedlá", povedal nám, "preto aj u nás ponúkame starosvetské džatky, halušky s ovčím syrom, slaninkou a smotanou, strapačky s kyslou kapustou, vyprážané pirohy, ale aj šúľance s makom, či strúhankou." Pre tých nerozhodných náš šéfkuchár pripravuje aj špecialitu - gazdovský tanier - sú na ňom strapačky i halušky, varené aj vyprážané pirohy. Tak, aby maškrtník nebol o nič ukrátený.
Zvláštnu pozornosť venuje Róbert Krajňák aj príprave baraniny. V našom televíznom štúdiu vykúzlil salašskú baraniu špecialitu, čo je vlastne plnená roláda z karé, ale výborný je aj baraní guľáš, polievka, či pečená baraninka. Zdalo by sa, že upiecť barana vcelku dokáže každý, ale nie je to tak. Dozvedeli sme sa, že ak má byť výsledok skutočne dobrý, baran sa má "kúpať" celú noc v mlieku. Samozrejme, odratý a očistený...
Základom úspechu pri príprave tohto mäska, ktoré mnohí nejedia pre jeho zvláštnu arómu, je to, aby sme ho dôkladne zbavili tuku a správne namarinovali. V dobrom náleve nesmie chýbať koreňová zelenina a koreniny výrazných chutí a vôní. Takto pripravené mäsko potom bude lahodné a voňavé.
Recepty na pochúťky našej kuchyne ponúkame aj čitateľom Víkendu tak, ako ich pre televíznu reláciu "Varím, varíš, varíme" pripravil odborník naslovovzatý - sympatický šéfkuchár Róbert Krajňák.
Salašská Barania špecialita
Potrebujeme: 400 g vykosteného baranieho karé, soľ, údenú slaninu, mrkvu, mleté čierne korenie, rascu, cesnak, cibuľu, koreňovú zeleninu.
Marináda: voda, koreňová zelenina, cesnak, cibuľa, soľ, nové korenie, bobkový list.
Plnka: baranie pliecko bez kosti 100 g, 1 cibuľa, pečivo, 2 vajcia, údená slanina, mrkva, cesnak, majorán, mlieko na namáčanie žemlí, soľ, mletý peper, petržlenová vňať.
Postup: Očistené a umyté mäso ponoríme do pripravenej marinády a necháme niekoľko hodín odležať. Odležané naklepeme, osolíme, okoreníme, posypeme rascou a potrieme rozotreným cesnakom. Na takto pripravené mäso dáme plnku, zvinieme do rolády a zviažeme motúzom. Do pekáča dáme na kolieska pokrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, na drobno posekaný cesnak a baraniu roládu. Podlejeme trochou vody a v rozohriatej rúre pečieme do mäkka. Počas pečenia mäso obraciame, polievame vypečenou šťavou, ktorú podľa potreby dolievame horúcou vodou.
Marináda: Do vody pridáme na drobno pokrájanú koreňovú zeleninu, rozotrený cesnak, na kolieska pokrájanú cibuľu, trochu soli, nového korenia a bobkového listu.
Plnka: Baranie pliecko zomelieme s cibuľou, namočeným a vyžmýkaným pečivom, pridáme vajcia, údenú slaninu a mrkvu nakrájané na malé kocky, rozotrený cesnak, majorán, petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme a dobre vymiešame.
Príloha: varené zemiaky (nové), jarný šalát so zamagurským syrom.
Halušky s ovčím syrom, slaninou a smotanou
Potrebujeme: 500 g zemiakov, soľ, 230 g múky, pochúťková smotana, ovčí syr - 30 g na 1 porciu.
Postup: Očistené a umyté zemiaky najemno postrúhame, necháme odstáť a časť vody scedíme. Do postrúhaných zemiakov pridáme múku a soľ. Spracujeme cesto, ktoré pretlačíme do osolenej vriacej vody cez sito na halušky, varíme 8 - 10 minút. Uvarené halušky vyberáme cedidlom, necháme odkvapkať. Potom halušky pokvapkáme rozohriatou masťou a zamiešame, posypeme postrúhaným ovčím syrom, škvarkami slaniny, polejeme zohriatou masťou a do stredu taniera pridáme pochúťkovú smotanu.
Vyprážaný salašský piroh
Potrebujeme: 600 g zemiakov, soľ, olej, majoránka, mletý peper, 1 vajce, 100 múky, 600 zemiakov, cesnak.
Plnka: 500 g uvarených a popučených zemiakov, 50 g bryndze.
Postup: Očistené a umyté zemiaky postrúhame na strúhadle, pridáme múku, soľ, vajce, mletý peper, majoránku a rozotrený cesnak. Pripravené cesto dávame naberačkou na rozohriaty tuk, potom do stredu uložíme plnku, na ktorú dáme ďalšiu vrstvu cesta. Vyprážame z obidvoch strán.
Plnka: Uvarené a popučené zemiaky dôkladne premiešame s bryndzou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.