ORIEŠKOVÁ TORTA (pre diabetikov)
4 vajcia, 100 g sorbitu, 4 PL hrubej múky, 50 g mletých opražených orieškov, 50 g opražených klíčkov, 1 ČL kypriaceho prášku, 12 celých lieskových orieškov a 1 PL mletých orieškov na ozdobenie
Plnka: 0,3 l mlieka, 1 balíček pudingového prášku Zlatý klas, 250 g margarínu (Palmarín), 2PL sorbitu, 50 g mletých orieškov
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne zašľaháme sorbit a po jednom žĺtky. Múku zmiešame s orieškami, kypriacim práškom a zľahka vmiešame do vyšľahanej masy. Tortovú formu vymastíme, vysypeme strúhankou alebo hrubou múkou, nalejeme cesto a pečieme 25 30 minút pri teplote 180 C. Po vychladnutí bočnú stenu formy vyložíme desiatovým papierom, potom ju uzatvoríme, navrstvíme krém, uhladíme, posypeme mletými orieškami, naznačíme rezy, ozdobíme celými lieskovcami a dáme do chladu stuhnúť.
Príprava plnky: V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok, za stáleho miešania nalejeme do zvyšného vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding, ktorý miešame do vychladnutia. Margarín so sorbitom vymiešame do peny a postupne vmiešame do pudingu. Nakoniec pridáme oriešky
ČOKOLÁDOVÁ TORTA (pre diabetikov)
5 vajec, 140 g masla (margarínu), 140 g práškového cukru, 140 g čokolády, 110 g zemiakovej škrobovej múčky (solamyl)
Plnka: 250 g šľahačkovej smotany, 50 g práškového cukru, 1 stužovač šľahačky, 30 g postrúhanej čokolády.
Maslo s práškovým cukrom vymiešame do peny, postupne vmiešame žĺtky a zmäknutú čokoládu. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a pridávame ho striedavo so solamylom do žĺtkovej masy. Do vymastenej a solamylom vysypanej tortovej formy nalejeme vychladnúť (najlepšie do druhého dňa), prekrojíme a naplníme. Ozdobíme šľahačkou a postrúhanou čokoládou.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.