šalviová. Čerstvé jemne posekané vňate sa veľmi nelíšia od seba, rozlišuje ich iba špecifická aróma. Všetky sú cenným zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Ich biologická hodnota predstavuje z celkovej biologickej hodnoty stravy len nepatrnú časť, treba s ňou však počítať. Treba ich vždy čerstvé a nezvädnuté pridávať do hotového pokrmu. Posekať sa majú tesne pred pridaním.
Petržlenová vňať je najkvalitnejšia z petržlenu kučeravého. Spomedzi všetkých vňatí je práve ona najvhodnejšia na ozdobenie obložených studených mäsových a syrových mís, šalátov a obložených chlebíčkov. Posekaná je veľmi príjemným korením takmer do všetkých jedál, najmä polievok a omáčok. Omáčky pripravené s ňou, napr. mliečna alebo smotanová, sú veľmi chutné a jemné. Podávajú sa k bielemu mäsu alebo k pudingom a nákypom. Veľmi vhodná je aj do nátierok a chuťovo zlepší pokrmy z jemnej zeleniny, dusenú ryžu, zemiaky ako prílohu a iné pokrmy.
Zelerová vňať má podobné vlastnosti a použitie ako vňať petržlenová. Je vhodná najmú na prikorenenie hotových omáčok, menej na zdobenie jedál okrem prizdobenia jedál zo zveriny sa na iný účel prakticky nepoužíva. Zelerová vňať nepatrí ani do liečebného stravovania.
Kôprová vňať sa získava z kôpru voňavého a je neobyčajne aromatickou koreninou. Vňať chuťovo najlepšie ovplyvňuje sladkokyslé pokrmy, ako je polievka z kyslého mlieka alebo smotany, zemiaková kyslá polievka. Veľmi obľúbené sú krajové jedlá s bryndzou a kôprom (halušky, pirohy, rezance). Používa sa na nakladanie zeleniny, napr. uhoriek. Zastiera neslanú chuť pokrmov, preto je znamenitým korením diétnych jedál, v ktorých sa obmedzuje kuchynská soľ.
Pažítka je veľmi cenná aromatická a chuťová korenina. Obľúbená je pokrájaná nadrobno na chlebe s maslom, prípadne ako ozdoba i korenie varených zemiakov a obložených chlebíčkov. Veľmi vhodná je aj do polievok, omáčok, praženice a iných jedál. Vo väčšej miere sa pridáva do krajových jedál (halušky a iné).
Bazalka poskytuje veľmi cennú vňať, ktorá podporuje chuť do jedenia a pôsobí proti plynatosti. Táto vňať je jemne aromatická. Pridáva sa do zeleninových marinád a ovocných pokrmov.
Šalvia silno vonia muškátom a má príjemnú horkastú chuť. Vhodná je preto do niektorých prívarkov krémových polievok a dusených mäsových jedál.
Žerucha je veľmi hodnotná pochutina s výraznou vôňou a typickou koreninovou chuťou pripomínajúcou chren. Vňať je nenahraditeľná ako vitamínový a súčasne chuťový doplnok pikantných obložených chlebíčkov a mäsitých jedál. Vhodná je aj do polievok, omáčok, nátierok a iných pokrmov.
Autor: ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.