Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (17.)

Každý gurmán rád podniká objaviteľské výlety do sveta neznámych a tajomných chutí, vzrušuje ho všetko doposiaľ nepoznané a zaujímavé. Nečudo, že na

návštevu majstra kuchára Yasira Tahshuna, ktorého už samotné meno bolo prísľubom exotiky, sme sa mimoriadne tešili.

Tento šéfkuchár v súčasnosti pôsobí v Bratislave v reštaurácii Panoráma, ktorá je jedinou originálnou arabskou reštauráciou na Slovensku. Štýlový je i jej prepracovaný interiér, orientálna výzdoba, neodmysliteľná hudobná kulisa a najmä tajomný jedálny lístok. Je plný záhadných názvov, za ktorými sa, ako sme neskôr zistili, skrývajú skutočné lahôdky. Šéfkuchár Yasir Tahshun ukončil hotelovú školu v Sýrii. Varil v päťhviezdičkových hoteloch v Jordánsku, Spojených arabských emirátoch, v Chille a tiež v košickom televíznom štúdiu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Stolovanie je na Blízkom východe vnímané ako sviatok, istá spoločenská udalosť. Charakteristický je preňho pestrý, veľmi bohatý "Máza stôl" (po arabsky: Má háza - skrátene Máza, v doslovnom preklade "Čo je to?"). Je prehliadkou majstrovstva arabského kuchárskeho umenia. Máza stolovanie to sú desiatky tanierikov s rozličnými predjedlami, pečenými, varenými i vyprážanými pochúťkami, šalátmi, omáčkami, sekaným či mixovaným všakovako upraveným mäsom, je to stôl plný olív i najrozmanitejšej zeleniny. To všetko je podávané s typickým a neodmysliteľným arabským chlebom.

Každý, kto prvýkrát zažije takúto hostinu, sa bude určite pýtať "Čo je to? a Čo je tamto...?" A hoci islamské náboženstvo zakazuje moslimom piť alkohol, súčasťou takéhoto stola v typických arabských reštauráciách, v krajinách, kde alkohol nie je zakázaný, je aj národný anízový nápoj "arak".

SkryťVypnúť reklamu

Tajomstvo týchto skvelých jedál spočíva najmä v umení dochucovania rôznymi druhmi korenia. Nechýbajú medzi nimi zelená petržlenová vňať, kardamón - vzácne a drahé korenie, ktoré je vo viacerých arabských jedlách nenahraditeľné. Tiež rímska rasca, ktorá pochádza z Egypta a od tej u nás používanej, sa líši chuťou i vôňou. Skvelá je i žltučká kurkuma, známa aj ako indický šafran, ktorá sa používa najmä na zafarbenie jedál, avšak dodáva im aj jemnú vôňu. Spomeňme i píniové semiačka, ktoré pochádzajú zo vzácnej africkej borovice. Dávajú sa do mäsových plniek alebo opečené slúžia na ozdobovanie jedál. Každá arabská gazdiná má aj "bharát" - zmes korenín, ktorú si obvykle pripravuje podľa vlastnej receptúry a tiež dostatočnú zásobu olivového oleja. Ten na prestretom arabskom stole nesmie chýbať. Pridáva sa do šalátov, ale jedávajú ho aj samotný - len tak s chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

To je iba niekoľko zaujímavých korenín, arabská kuchyňa ich má v zásobe oveľa viac, rovnako, ako množstvo často u nás celkom neznámych druhov zeleniny. Ďalším typickým znakom je aj to, že sa v tejto kuchyni nepoužíva bravčové mäso, častá je však jahňacina, ale aj hydina a ryby. Ak vás naše rozprávanie o arabskej kuchyni zaujalo a vy ste dostali chuť na niektorú z jej špecialít, ponúkame vám originálne recepty, ktoré nám priniesol a navaril majster kuchár Yasir Tahshun.

Zemiaky plnené jahňacím mäsom

Potrebujeme: Očistené a vydlabané zemiaky, paradajkový pretlak, olúpané paradajky, mleté jahňacie mäso, cibuľa, maslo, nové korenie, biele korenie, čierne mleté korenie, muškátový oriešok, bujón, arašidy, olej, petržlenová vňať.

Postup: Zemiaky orestujeme na oleji a potom ich naplníme mäsom. Túto plnku si pripravíme tak, že cibuľu nakrájame nadrobno, krátko ju osmažíme, pridáme k nej mleté jahňacie mäso a dochutíme koreninami a zelenou petržlenovou vňaťou. Naplnené zemiaky poukladáme na pekáč a zo zvyšnej plnky si pripravíme omáčku. Do mäsa pridáme paradajkový pretlak, nakrájané olúpané paradajky, podlejeme bujónom a trochou vody a dusíme asi 20 minút. Na masle orestujeme oriešky. Hotovou omáčkou polejeme zemiaky uložené na pekáči, posypeme orieškami a dáme zapiecť do rúry.

Podávame s arabským chlebom alebo arabskou ryžou. Túto si pripravíme tak, že suché niťovky opražíme na oleji, pridáme dobre premytú ryžu a tiež popražíme. Potom dochutíme soľou, podlejeme vývarom a spolu uvaríme.

Mnazzalet Batenžán (Baklažány na plechu)

Potrebujeme: 1,5 kg baklažánov, 1 kg jahňacieho alebo hovädzieho mäsa, 1,5 kg paradajok, 2 veľké cibule, 0,5 kg malej cibule, 1 lyžicu paradajkového pretlaku, 0,5 l slepačieho alebo mäsového vývaru, 1 zväzok petržlenovej vňate, 1,5 kávovej lyžičky nového korenia, 1 kávovú lyžičku soli, píniové semiačka (nemusí byť), 0,5 l oleja na smaženie.

Postup:

1. Baklažány ošúpeme, prekrojíme pozdĺžne na polovicu.

2. Osolíme a necháme odstáť 10 min. a opražíme na horúcom oleji do ružova.

3. Cibuľu pokrájame, osmažíme na oleji a pridáme zomleté mäso, soľ a nové korenie a podusíme asi 10 min.

4. Paradajky ošúpeme a nakrájame na drobné kocky.

5. Na opražené baklažány pridáme polovicu mäsovej zmesi.

6. Druhú polovicu zmiešame s nakrájanými paradajkami, paradajkovým pretlakom a mäsovým vývarom a necháme zmes variť 5 minút.

7. Uvarenú ešte horúcu zmes pridáme už na naplnené baklažány. Na plech nakoniec pridáme ošúpané malé cibuľky a necháme zapiecť v horúcej rúre na 30 minút.

8. Pri servírovaní pridáme opražené píniové semiačka a pokrájanú petržlenovú vňať.

Jedlo je vhodné podávať teplé a s ryžou.

Mutabal (Baklažánová pomazánka)

Potrebujeme: 1 kg veľkých baklažánov, 200 g bieleho jogurtu, 2 celé cesnaky, 1 lyžičku soli, 2 citróny, 1 zväzok petržlenovej vňate, 2 lyžice olivového oleja.

Postup:

1. Celý baklažán položíme na plech a pečieme v rúre pri 220 st. C.

2. Po vychladnutí ošúpeme a vidličkou roztlačíme na kašu.

3. K zmesi pridáme roztlačený cesnak, soľ a citrónovú šťavu a nakoniec primiešame biely jogurt.

4. Hotovú kašu servírujeme na miske alebo tanieri, ozdobíme petržlenovou vňaťou a polejeme olivovým olejom.

Podávame ako samostatnú nátierku - predjedlo alebo ako prílohu k pečeným či grilovaným jedlám.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 537
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 336
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 918
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 805
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 569
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 443
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 120
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 397
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 323
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 251
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 041
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 446
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 397
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 323
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 251
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 041
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 446
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu