Cibuľa patrí do čeľade rastlín ľaliovitých, je blízka príbuzná cesnaku, pažítke a póru
Je rozšírená po celej severnej pologuli. Mnoho druhov z tejto čeľade našlo uplatnenie v ľudovom liečiteľstve aj v modernom farmaceutickom priemysle. Preparáty sa používajú na liečbu vysokého krvného tlaku, arteriosklerózy a pod.
Kde ju nájdete: Pravdepodobne pochádza z horských oblastí Iránu, Afganistanu a Turkménska. Dnes sa najviac pestuje v Číne, Indii, USA, Japonsku, Španielsku a v krajinách bývalého ZSSR.
Na čo sa používala predtým: Cibuľu preukázateľne pestovali starovekí ľudia v Egypte a Sumeri. Pri stavbe egyptských pyramíd bola cibuľa súčasťou jedálneho lístka ťažko pracujúcich robotníkov. Cibuľa sa objavuje dokonca aj v Starom zákone, kde si Izraeliti po odchode z Egypta na púšti sťažovali Mojžišovi, že v Egypte mali dostatok potravy, vrátane cibule, póru, cesnaku a melónov. Rimania zas verili, že cibuľa dodáva silu a odvahu. Do našej oblasti ju priviezli pravdepodobne oni. Dôkazom môže byť aj samotný názov - cibuľa, ktorý má pôvod v latinskom cepa, caepa cipolla, cepulla.
V stredoveku sa cibuľa používala ako prostriedok proti moru. Ale už v 17. storočí sa cibuľa používala proti kašľu a škrkavke. V 18. storočí sa cibuľa odporúča proti krvácaniu z ďasien. Podľa dobovej receptúry sa cibuľa roztĺka medzi dvoma kameňmi a šťavou sa ďasná potierali. V minulosti sa cibuľa viac jedla surová. Pokrájaná sa kládla na krajce chleba a verilo sa, že je to zdravé.
Zber: Cibuľa sa zbiera v júli, auguste a v septembri. K niektorým účelom sa umelo suší.
Obsahové látky: Cibuľa obsahuje enzýmy, vitamín C, B1, B2, PP, glukokininy, sacharidy a minerálne látky (vápnik, sodík, draslík, fluór, železo). V cibuli je až 7 percent sacharidov, preto keď ju smažíme na oleji, hnedne obsiahnutý cukor karamelizuje.
Účinky na organizmus: Cibuľa má silné bakteriostatické pôsobenie. Pozitívne pôsobí na črevnú flóru, stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov a ovplyvňuje tvorbu žlče. Čerstvá droga je vhodná pri zápaloch horných ciest dýchacích, uľahčuje vykašliavanie. Cibuľa pôsobí proti hlístam. mladá cibuľka má vplyv vďaka vitamínom a ďalším látkam na látkovú premenu a dá sa odporučiť pri jarných kúrach.
Toxicita: Užívanie cibule v primeraných dávkach nemá vedľajšie účinky. Pri prekročení dávky môže dôjsť k žalúdočným nevoľnostiam a zvracaniu. Neodporúča sa užívať pri vredoch orgánov tráviaceho traktu. Pri krájaní cibule je silne dráždená sliznica nosu a očných spojiviek. Ale pozor, niektorí ľudia môžu byť na cibuľu precitlivelí.
Autor: iká
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.