hokeja... a ponúkla im aj niečo zo svojich špecialít. Z tých gurmánskych spomeňme jednu typickú, ku ktorej, na rozdiel od sady medailí z Göteborgu sa môžete dostať i vy...
Potrebujete 200 gramov bravčového mäsa, 200 gramov hovädzieho mäsa (prípadne teľacieho), jedno vajce, 250 mililitrov mlieka, 120 mililitrov šľahačky, jednu lyžicu nastrúhanej cibule, 100 gramov strúhanky, jeden deciliter oleja, najlepšie rastlinného, štipku čierneho korenia a soľ.
Šľahačka, mäso, cibuľa a mlieko, už len táto kombinácia znie úžasne... Pokračujme.
Strúhanku zmiešate s vodou, pridáte šľahačku, zmiešate. Získanému produktu dáte pol hodiny pokoj, potrebuje totiž nasiaknuť. Medzitým (alebo predtým) si zomeliete všetko mäso, zmiešate ho s tou zmiešanou strúhankou. Pridáte cibuľu, čierne korenie, soľ, vajce, Z masy, ktorá vznikne, spravíte guličky, ktoré potom vypražíte na horúcom tuku v hrnci.
A tak sa dostanete k vraj najtypickejšiemu švédskemu jedlu, ktoré si hovorí köttbullar, ak ho však budete ospevovať známym, budete hovoriť, že ste im pripravili šotbular.
Aby sme nezabudli, mäsové guličky môžete konzumovať s chlebom, zeleninou, podľa chuti pridať omáčku, najlepšie vraj marhuľovú, zemiaky, či už varené alebo "hranolkové"...
Ináč, köttbullar si môžete objednať i v reštauráciách mimo Švédska, pravda, často nie pod týmto názvom, ale pod názvom Swedish meatballs prípadne Swedish Small Meat Balls. Na Slovensku si ho môžete ukuchtiť vo vlastnej kuchyni alebo si ho dať v reštaurácii spoločnosti IKEA v Bratislave.
"Köttbullar? Eéééé... To nie. Ani to nespomínajte. Ja som sa toho na jednej klubovej párty prejedol tak, že ho mám dosť," odmietavo krúti hlavou Rastislav Pavlikovský, ktorý bol v krajine köttbullaru na MS, a keďže spolu s Richardom Pavlikovským, svojim bratom, hráva za HV 71 Jönkoping, vo Švédsku mal možností na ochutnávku viac ako dosť.
"Jasné, že som si ho dal," dodáva Ján Pardavý, ktorý síce na MS 2002 nehral, ale tým, že ročník absolvoval v drese Djurggaardenu Štokholm, sa švédskej špeciality mohol nasýtiť. "Mne veľmi chutí. Ja som so ho prvýkrát dal v bratislavskej IKEE, ešte keď ju otvárali. Takže, keď som išiel do Švédska, už som vedel, o čo ide. Niekomu to nechutí, myslím, že z toho dôvodu, že Švédi to jedia veľmi často a niekomu to už môže liezť hore krkom. Aj Rasťo Pavlikovský toho mal dosť, sťažoval sa...," dodáva slovenský útočník to, čo sme mu ani prezrádzať nemuseli... "Ale ja som s köttbullarom nemal problémy. Ale je pravda, že v klube sme mali zahraničných hráčov, Američana a Rakúšana, ktorí stále nadávali na toto jedlo. Nuž, čo? Keď niečo niekomu nechutí..."
Center finalistu švédskej ligy MoDo Hockey Miroslav Hlinka patrí tiež ku tým, ktorí sa na köttbullar pozerajú skôr negatívnym pohľadom. Aj keď... "Aáá, meat balls? Jasné... Jedával som to, aj keď, žeby mi to dvakrát chutilo. Nič moc, teda. My sme to tam jedli skoro pred každým zápasom, aj po zápase sme to mávali. Vo Švédsku to je aj v rámci regenerácie. Teda, jedol som to, ale žeby som to vyhľadával, to nie."
A tak patril Miro Hlinka medzi tých, ktorým köttbullar doniesli na "podnose", McDonald ani inú reštauráciu, kde mäsové guľôčky podávajú, iniciatívne nenavštevoval. A tak ani netuší, koľko köttbullar vlastne stojí. "Ale to máte tak, u nás chodila nakupovať manželka, takže čo sa týka cien potravín vo Švédsku, na to ja nie som...."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.