Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (18.)

Milovníci starosvetskej kuchyne a všetkého netradičného nájdu svoj azyl v pozoruhodnej košickej reštaurácii Stodola. Od jej vzniku v nej šéfkuchársku

varešku drží v rukách majsterka kuchárka Mária Begányiová. Na návštevníkov tu čaká celý rad prekvapení. Už samotný vstup navodí atmosféru pokoja, zemitej krásy a čara, ukrytého v predmetoch s dušou minulosti. Vydarený interiér ponúka opäť množstvo nápadov a malých milých drobností, na ktorých tak veľmi záleží. Maľované kvetináče, ktorým život vdýchli všakovaké bylinky, rustikálny nábytok, scénické prvky s témou hospodárskeho dvora a v neposlednom rade pohľad do kuchyne a najmä jedálneho lístka, ktorý skutočne poteší.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

"Naše jedlá sú vytvorené tak, aby si každý prišiel na svoje, aby sa aj tí najmaškrtnejší prekvapili novými chuťami a určite aj milými menami, ktoré naše pochúťky majú...", povedala nám pani šéfkuchárka a skutočne mala pravdu. Ponúknuť vás totiž môže "spišským korýtkom" (pirohy, bryndzové halušky, zákvas) ale aj "goralským korýtkom" (kapustové strapačky, údená krkovička, klobáska, slaninka) či dokonca "korýtkom starej mamy" (slivkové knedle, šúľance, sladké pirohy, všetko posypané strúhankou a cukrom). Pani Mária hladošom rada pripraví aj pochúťky z hydiny, ktoré sa opäť hrdia rozprávkovými menami - "kapsa potras sa" alebo "pastiersky batoh". Ako sme sa dozvedeli, hoci sa pani Begányiová zvŕta v kuchyni už viac ako 30 rokov, neprestalo ju to baviť a rada varí všetko. Miluje studenú i teplú kuchyňu, jedlá urobené na grile - raz dva pripraví napr. "luciferove kopýtko" ale aj sladké maškrty - "zasneženú Maňu" (sladučké palacinky s kokosom) i "kavečanskú vežu" (úžasné lievance s tvarohom a šľahačkou).

SkryťVypnúť reklamu

Na týchto špecialitách si pochutnali už aj mnohí umelci a všakovakí prominenti. Chutilo Evičke Krížikovej, Júliusovi Satinskému, Zuzke Tlučkovej, Martinovi Hubovi, ale tiež Jozefovi Golonkovi i mnohým politikom.

Na cestu kulinárskych objavov sa naša šéfkuchárka vydala hneď po skončení školy tu v Košiciach a prešla na nej množstvom reštaurácií. Varila v Hutníku, ale aj v Bardejovských kúpeľoch, či v Club hoteli. Popri tom, spolu s manželom, ktorý vraj tiež výborne varí, vychovala aj dve, dnes už dospelé deti. Dcérka Zuzana v súčasnosti pôsobí vo Francúzsku, a hoci sa nevenuje gastronómii, variť vie. Skúša rôzne francúzske špeciality, rodinu prekvapila napr. "kapúnom na víne", ale ako hovorí pani Mária, nad slovenskú kuchyňu niet. Syn Peter pokúša zase filmársku múzu a za sebou má už aj prvé réžie. Popri varení a rodine prináša pani Márii najväčšiu radosť záhradka, v ktorej si oddýchne a ako inak, vypestuje tiež vlastnú zeleninu a aromatické bylinky. Práve ony jedlá prevoňajú a dodajú im to "čosi" navyše. Do našej televíznej kuchyne priniesla pani Mária úsmev, veľkú lásku k vareniu a skvelé recepty, ktoré teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu.

SkryťVypnúť reklamu

Tatranské zemiaky

Potrebujeme: 12 ks zemiakov rovnakej veľkosti, alobal, kyslú smotanu, soľ, biele mleté korenie, citrón.

Postup: Zemiaky v šupe dôkladne umyjeme a prekrojíme do kríža. Potom ich zabalíme do alobalu a pečieme vo vyhriatej rúre asi 200°C približne 40 minút. Po upečení ich rozbalíme a prelejeme smotanovým dresingom. Ten si pripravíme tak, že v kyslej smotane rozmiešame trochu soli, bieleho mletého korenia a troška citrónovej šťavy.

Paradajkový šalát s cesnakom

Potrebujeme: 600 g paradajok, 100 g cesnaku, olivový olej, soľ.

Postup: Tento zaujímavý paradajkový šalát si pripravíme tak, že paradajky olúpeme, najlepšie sa nám to podarí tak, že ich na chvíľu ponoríme do vriacej vody a potom už ľahko zbavíme šupky. Narežeme ich na väčšie kusy a cesnak nakrájame na kolieska. Zľahka premiešame, pridáme olivový olej a dochutíme soľou.

Bačov remeň

Potrebujeme: 600 g bravčovej panenky, 400 g oravskej slaniny, sušené slivky, biele víno, olej, soľ, čierne mleté korenie, smotanu 33%.

Postup: Bravčovú panenku prekrojíme tak, aby vznikol dlhý pás. Potom ju osolíme, zľahka okorením a preložíme prerastanou oravskou slaninkou. Sušené slivky namočíme do vína, aby získali zaujímavú chuť a zmäkli a potom ich pomocou dlhej ihly prichytíme o mäsko so slaninkou. Takto pripravené mäso sprudka opečieme z oboch strán. Výpek dochutíme soľou, worchestrom a nakoniec zjemníme a zahustíme šľahačkovou smotanou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 670
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 453
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 733
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 400
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 445
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 617
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 966
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 206
  1. Viktor Pamula: 21 rokov v najlepšej spoločnosti
  2. Eva Bachletová: Pre manželstvo ako stvorená
  3. Martin Fronk: Ruiny, ktoré ožívajú: Prečo je obnova hradov investíciou, nie výdavkom
  4. Tomáš Mikloško: 11 mýtov o láske a romantických vzťahoch
  5. Vladimír Bojničan: Konzervy 21. storočia – celé zle! — IV.
  6. Jan Pražák: Heleno, hledej!
  7. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  8. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  1. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 879
  2. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 957
  3. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 15 999
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 040
  5. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 7 646
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 586
  7. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 6 489
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 190
  1. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  2. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Tupou Ceruzou: Smerákov
  5. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  6. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  7. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  8. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Viktor Pamula: 21 rokov v najlepšej spoločnosti
  2. Eva Bachletová: Pre manželstvo ako stvorená
  3. Martin Fronk: Ruiny, ktoré ožívajú: Prečo je obnova hradov investíciou, nie výdavkom
  4. Tomáš Mikloško: 11 mýtov o láske a romantických vzťahoch
  5. Vladimír Bojničan: Konzervy 21. storočia – celé zle! — IV.
  6. Jan Pražák: Heleno, hledej!
  7. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  8. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  1. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 879
  2. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 957
  3. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 15 999
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 040
  5. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 7 646
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 586
  7. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 6 489
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 190
  1. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  2. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Tupou Ceruzou: Smerákov
  5. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  6. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  7. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  8. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu