varešku drží v rukách majsterka kuchárka Mária Begányiová. Na návštevníkov tu čaká celý rad prekvapení. Už samotný vstup navodí atmosféru pokoja, zemitej krásy a čara, ukrytého v predmetoch s dušou minulosti. Vydarený interiér ponúka opäť množstvo nápadov a malých milých drobností, na ktorých tak veľmi záleží. Maľované kvetináče, ktorým život vdýchli všakovaké bylinky, rustikálny nábytok, scénické prvky s témou hospodárskeho dvora a v neposlednom rade pohľad do kuchyne a najmä jedálneho lístka, ktorý skutočne poteší.
"Naše jedlá sú vytvorené tak, aby si každý prišiel na svoje, aby sa aj tí najmaškrtnejší prekvapili novými chuťami a určite aj milými menami, ktoré naše pochúťky majú...", povedala nám pani šéfkuchárka a skutočne mala pravdu. Ponúknuť vás totiž môže "spišským korýtkom" (pirohy, bryndzové halušky, zákvas) ale aj "goralským korýtkom" (kapustové strapačky, údená krkovička, klobáska, slaninka) či dokonca "korýtkom starej mamy" (slivkové knedle, šúľance, sladké pirohy, všetko posypané strúhankou a cukrom). Pani Mária hladošom rada pripraví aj pochúťky z hydiny, ktoré sa opäť hrdia rozprávkovými menami - "kapsa potras sa" alebo "pastiersky batoh". Ako sme sa dozvedeli, hoci sa pani Begányiová zvŕta v kuchyni už viac ako 30 rokov, neprestalo ju to baviť a rada varí všetko. Miluje studenú i teplú kuchyňu, jedlá urobené na grile - raz dva pripraví napr. "luciferove kopýtko" ale aj sladké maškrty - "zasneženú Maňu" (sladučké palacinky s kokosom) i "kavečanskú vežu" (úžasné lievance s tvarohom a šľahačkou).
Na týchto špecialitách si pochutnali už aj mnohí umelci a všakovakí prominenti. Chutilo Evičke Krížikovej, Júliusovi Satinskému, Zuzke Tlučkovej, Martinovi Hubovi, ale tiež Jozefovi Golonkovi i mnohým politikom.
Na cestu kulinárskych objavov sa naša šéfkuchárka vydala hneď po skončení školy tu v Košiciach a prešla na nej množstvom reštaurácií. Varila v Hutníku, ale aj v Bardejovských kúpeľoch, či v Club hoteli. Popri tom, spolu s manželom, ktorý vraj tiež výborne varí, vychovala aj dve, dnes už dospelé deti. Dcérka Zuzana v súčasnosti pôsobí vo Francúzsku, a hoci sa nevenuje gastronómii, variť vie. Skúša rôzne francúzske špeciality, rodinu prekvapila napr. "kapúnom na víne", ale ako hovorí pani Mária, nad slovenskú kuchyňu niet. Syn Peter pokúša zase filmársku múzu a za sebou má už aj prvé réžie. Popri varení a rodine prináša pani Márii najväčšiu radosť záhradka, v ktorej si oddýchne a ako inak, vypestuje tiež vlastnú zeleninu a aromatické bylinky. Práve ony jedlá prevoňajú a dodajú im to "čosi" navyše. Do našej televíznej kuchyne priniesla pani Mária úsmev, veľkú lásku k vareniu a skvelé recepty, ktoré teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu.
Tatranské zemiaky
Potrebujeme: 12 ks zemiakov rovnakej veľkosti, alobal, kyslú smotanu, soľ, biele mleté korenie, citrón.
Postup: Zemiaky v šupe dôkladne umyjeme a prekrojíme do kríža. Potom ich zabalíme do alobalu a pečieme vo vyhriatej rúre asi 200°C približne 40 minút. Po upečení ich rozbalíme a prelejeme smotanovým dresingom. Ten si pripravíme tak, že v kyslej smotane rozmiešame trochu soli, bieleho mletého korenia a troška citrónovej šťavy.
Paradajkový šalát s cesnakom
Potrebujeme: 600 g paradajok, 100 g cesnaku, olivový olej, soľ.
Postup: Tento zaujímavý paradajkový šalát si pripravíme tak, že paradajky olúpeme, najlepšie sa nám to podarí tak, že ich na chvíľu ponoríme do vriacej vody a potom už ľahko zbavíme šupky. Narežeme ich na väčšie kusy a cesnak nakrájame na kolieska. Zľahka premiešame, pridáme olivový olej a dochutíme soľou.
Bačov remeň
Potrebujeme: 600 g bravčovej panenky, 400 g oravskej slaniny, sušené slivky, biele víno, olej, soľ, čierne mleté korenie, smotanu 33%.
Postup: Bravčovú panenku prekrojíme tak, aby vznikol dlhý pás. Potom ju osolíme, zľahka okorením a preložíme prerastanou oravskou slaninkou. Sušené slivky namočíme do vína, aby získali zaujímavú chuť a zmäkli a potom ich pomocou dlhej ihly prichytíme o mäsko so slaninkou. Takto pripravené mäso sprudka opečieme z oboch strán. Výpek dochutíme soľou, worchestrom a nakoniec zjemníme a zahustíme šľahačkovou smotanou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.