Sezamové žemličky
Suroviny: 250 g celozrnej pšeničnej múky, 250 g polohrubej múky, 0,25 l mlieka alebo vody, 40 g druždia (1 kocka), 0.1 l oleja, 1 žĺtok, 1 ČL cukru, 1 ČL soli, 1 balíčka kypriaceho prášku, 1 bielok na potretie, sezam na posypanie.
Postup: Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. V mise premiešame múku s práškom do pečiva, pridáme kvások, olej, soľ, žĺtok a zamiesime tuhšie cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm, povykrajujeme malé žemličky (s priemerom 4 cm), poukladáme ich na nevymastený plech, prikryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť. Pred pečením žemličky potrieme bielkom, posypeme sezamom a upečieme. (Pečieme 10 - 15 minút pri teplote 190 °C.
Dobrá rada: Hotové žemličky prekrojíme a odložíme. Obe časti tenko natrieme maslom alebo nátierkou, na spodnú položíme kúsok šalátového listu alebo listu z čínskej kapusty, kúsok syra, šunky, salámy a prikryjeme vrchnou časťou.
Grahamové žemličky
Suroviny: 500 g celozrnej pšeničnej múky, 100 g hladkej múky T 650, 1 ČL soli, 1 PL ľanových semienok, 50 g droždia, 150 g margarínu (Hera), 0,3 - 0,4 l vody, 1 PL ľanových semienok na posypanie, 1 vajce na potretie.
Postup: Z 0,1 l vody, 1 PL celozrnej pšeničnej múky a droždia pripravíme kvások. V mise premieľame múku, soľ, ľanové semienka, pridáme kvások a zvyšnú vlažnú vodu. Vypracujeme polotuhé cesto. Po 30 minútach kysnutia ho opäť premiešame a necháme ešte 3é minút podkysnúť. Potom doň zapracujeme zmäknutý margarín. Urobíme valček s priemerom 6 cm a pokrájame ho na kúsky asi 1 cm hrubé. Vytvarujeme z nich žemličky, ktoré uložíme na nevymastený plech. Necháme ešte 30 minút kysnúť, nakoniec ich potrieme rozšľahaným vjacom a posypeme ľanovými semienkami. Prvých 10 minút pečieme pri teplote 200 °C a potom pri teplote 180 °C dopečieme do zlatohneda.
Krekry z ovsených vločiek
Suroviny: 150 g ovsených vločiek, 3 PL mlieka, 150 g tvrdého postrúhaného syra, 130 g margarínu, 80 g polohrubej múky, 1 vajce, 1 ČL kypriaceho prášku, soľ podľa chuti.
Postup: Ovsené vločky navlhčíme mliekom, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, margarín, syr, vajce, soľ a zamiesime cesto. Ak by sa drobilo, pridáme trochu vody alebo mlieka. Dobre vypracované cesto necháme v chlade hodinu odpočinúť. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm, pokrájame na štvorce alebo obdĺžniky, dáme na nevymastený plech, popicháme vidličkou a pečieme 10 minút pri teplote 180 °C.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.