Korzár logo Korzár

Pre zdravú výživu

Sezamové žemličkySuroviny: 250 g celozrnej pšeničnej múky, 250 g polohrubej múky, 0,25 l mlieka alebo vody, 40 g druždia (1 kocka), 0.1 l oleja, 1

Sezamové žemličky

Suroviny: 250 g celozrnej pšeničnej múky, 250 g polohrubej múky, 0,25 l mlieka alebo vody, 40 g druždia (1 kocka), 0.1 l oleja, 1 žĺtok, 1 ČL cukru, 1 ČL soli, 1 balíčka kypriaceho prášku, 1 bielok na potretie, sezam na posypanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. V mise premiešame múku s práškom do pečiva, pridáme kvások, olej, soľ, žĺtok a zamiesime tuhšie cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm, povykrajujeme malé žemličky (s priemerom 4 cm), poukladáme ich na nevymastený plech, prikryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť. Pred pečením žemličky potrieme bielkom, posypeme sezamom a upečieme. (Pečieme 10 - 15 minút pri teplote 190 °C.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrá rada: Hotové žemličky prekrojíme a odložíme. Obe časti tenko natrieme maslom alebo nátierkou, na spodnú položíme kúsok šalátového listu alebo listu z čínskej kapusty, kúsok syra, šunky, salámy a prikryjeme vrchnou časťou.

Grahamové žemličky

Suroviny: 500 g celozrnej pšeničnej múky, 100 g hladkej múky T 650, 1 ČL soli, 1 PL ľanových semienok, 50 g droždia, 150 g margarínu (Hera), 0,3 - 0,4 l vody, 1 PL ľanových semienok na posypanie, 1 vajce na potretie.

Postup: Z 0,1 l vody, 1 PL celozrnej pšeničnej múky a droždia pripravíme kvások. V mise premieľame múku, soľ, ľanové semienka, pridáme kvások a zvyšnú vlažnú vodu. Vypracujeme polotuhé cesto. Po 30 minútach kysnutia ho opäť premiešame a necháme ešte 3é minút podkysnúť. Potom doň zapracujeme zmäknutý margarín. Urobíme valček s priemerom 6 cm a pokrájame ho na kúsky asi 1 cm hrubé. Vytvarujeme z nich žemličky, ktoré uložíme na nevymastený plech. Necháme ešte 30 minút kysnúť, nakoniec ich potrieme rozšľahaným vjacom a posypeme ľanovými semienkami. Prvých 10 minút pečieme pri teplote 200 °C a potom pri teplote 180 °C dopečieme do zlatohneda.

SkryťVypnúť reklamu

Krekry z ovsených vločiek

Suroviny: 150 g ovsených vločiek, 3 PL mlieka, 150 g tvrdého postrúhaného syra, 130 g margarínu, 80 g polohrubej múky, 1 vajce, 1 ČL kypriaceho prášku, soľ podľa chuti.

Postup: Ovsené vločky navlhčíme mliekom, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, margarín, syr, vajce, soľ a zamiesime cesto. Ak by sa drobilo, pridáme trochu vody alebo mlieka. Dobre vypracované cesto necháme v chlade hodinu odpočinúť. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm, pokrájame na štvorce alebo obdĺžniky, dáme na nevymastený plech, popicháme vidličkou a pečieme 10 minút pri teplote 180 °C.

Autor: Ko

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 15 880
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 440
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 130
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 159
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 766
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 651
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 646
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 1 993
  1. Štefan Šturdzík: Hamas vs Izrael.
  2. Viktor Pamula: Pieseň IMT Smile je stále aktuálnejšia
  3. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  4. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  5. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  8. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 37 563
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 752
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 395
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 820
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 365
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 095
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 477
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 510
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Hamas vs Izrael.
  2. Viktor Pamula: Pieseň IMT Smile je stále aktuálnejšia
  3. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  4. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  5. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  8. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 37 563
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 752
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 395
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 820
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 365
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 095
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 477
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 510
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu