Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (19.)

V profesionálnej kuchyni to vyzerá ako v úli - ruch, zhon, ustavičný šum, cinkanie riadu, hrmot panvíc a hrncov, škvrčiaci olej a ustavičné

objednávky. Z času na čas to všetko na chvíľu utíchne, ale iba dovtedy, kým neprídu ďalší hostia a opäť si čosi nevyberú... Na kuchyňu hotela Slovan je jej šéfkuchár Pavol Borbuliak nesmierne hrdý a má byť aj na čo. Je priestranná, po rozsiahlej rekonštrukcii aj moderne vybavená a, čo je už zásluha celého tímu, čistá a príjemná. Jednoducho, taká, aká má byť! "Sám šéf nemôže nič, musí mať okolo seba kvalitných a spoľahlivých ľudí, takých, akých máme my," povedal nám pán šéfkuchár.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V Slovane, košickom hoteli s tradíciou, sa často organizujú rôzne plesy, bankety, významné rauty a zmestí sa tam aj 1 200 hostí. Každý sa chce zabaviť a, ako inak, aj dobre najesť. Vtedy pracuje všetko, čo má ruky a nohy, neexistujú výnimky a kuchyňa i obsluha šliape v spoločnom rytme ako dobre zabehaný stroj. Sú aj akcie, ktoré dajú poriadne zabrať. Takou bol aj deň Vďakyvzdania, na oslavu ktorého sa tu pripravovalo trinásť obrovských plnených moriakov. Každý vážil do 15 kíl a kuchári ich porciovali jednotlivo pri osobitných stoloch. "Takáto udalosť je akýmsi malým divadelným predstavením," s úsmevom spomína na vydarenú oslavu majster kuchár. "Musí sa dopredu naskúšať a pokyny sa vydávajú viac-menej iba pohľadmi. Najväčšou odmenou pre každého z nás je to, keď všetko dobre dopadne a keď sú papkáči spokojní. A ak ktosi ešte pridá aj slovko uznania, hreje vás to pri srdci a vy máte pocit, že všetka tá námaha stála zato."

SkryťVypnúť reklamu

Pavol Borbuliak vie, o čom hovorí, varenie má takpovediac v krvi, je to vlastne rodinné remeslo. Veď jeho otec sa do tajov kuchárskeho umenia zaúčal vo Francúzsku, kulinárskom raji. Madam gastronómii zostal verný po celý život a do služieb tejto rozmarnej dámy priviedol aj svojich dvoch synov. Pavol Borbuliak sa vyučil v bratislavských Interhoteloch a varil v reštauráciách hotelov zvučných mien - v Carltone, Kryme, Tatre i Devíne. Jeho špeciality ochutnávali štátnici, ktorí sa dostali na stránky učebníc histórie, nechýbal medzi nimi ani Nikita Chruščov, či Antonín Novotný. Pán šéfkuchár za 35 rokov svojej kuchárskej praxe prešiel aj množstvom ďalších kuchýň - varil v liečebnom ústave v Šamoríne, vyskúšal si maďarskú kuchyňu v hoteli Kormorán, pracoval i v prešovskej Dukle až kým ho osud nezavial na dnešné pracovisko. Snaží sa, aby jedálny lístok uspokojil každého, má na mysli známe "koľko ľudí, toľko chutí," a tak si v Slovane môžete objednať bryndzové halušky, pirohy, strapačky s kapustou, ale aj steaky a zeleninové pochúťky. Špecialitou, ktorú však pripravuje výhradne iba on sám, je plnený losos. A hoci je s touto delikatesou "babračka", robí ju rád. Lososa plní šampiňónovou, ale i rybacou plnkou, či krabím mäskom. A ako nám so šibalskými iskričkami v očiach prezradil, losos zmizne zo stolov ako prvý. Ostane len hala a tá patrí vrchnému, Iba skutočný gurmán vie, že za žiabrami sú tie najjemnejšie kúsky mäska. Maškrty od výmyslu sveta pripravuje tiež doma, skvelé pochúťky nám uvaril i v našej televíznej kuchyni a recepty na ne ponúkame aj čitateľom Víkendu.

SkryťVypnúť reklamu

Pikantné morčacie závitky na rošte (pre 4 osoby)

Suroviny: 800 g morčacie prsia, 150 g paradajky, 150 g paprika, 120 g cibuľa, 10 g cesnak, 80 g paradajkový pretlak, 80 g horčica, 20 g sójová omáčka, 12 g mletej papriky, 15 g soli, 20 g octu, 2 g chilli korenie, 100 g olej, 100 g eidamská tehla.

Postup: Z morčacích pŕs si nakrájame úhľadné široké rezne, ktoré mierne naklepeme, osolíme, okoreníme chilli korením, prekvapkáme sójovou omáčkou, potrieme horčicou, posypeme polovičnou dávkou syra a pevne zrolujeme. Takto zrolované mäso nakrájame na 2 až 2,5 cm široké kúsky, ktoré napichujeme priečne na kovový špíz. Takto pripravený špíz dáme piecť na rošt alebo panvicu. Pokiaľ sa špíz upečie, pripravíme studenú omáčku, ktorou po upečení prelejeme už upečené závitky a druhou polovicou strúhaného syra ich posypeme.

SkryťVypnúť reklamu

Studená omáčka: pokrájanú papriku, paradajky, cibuľu, cesnak, paradajkový pretlak, mletú papriku, ocot, trochu oleja, soli vložíme do vyššej nádoby a rozmixujeme ponorným mixérom.

Vhodné prílohy: zemiaky pripravené na rôzny spôsob - zemiaková slama, hranolky, pečené zemiaky a pod.

Plnené kuracie prsia s hydinovou pečeňou

Suroviny: 600 g kuracích pŕs, 250 g hydinovej pečene, 1 cibuľa, čierne mleté korenie, soľ, majoránka, grilovacie korenie, olej.

Postup: Kuracie prsia si očistíme, nakrájame na hrubšie tak, aby sa v nich dala vytvoriť kapsa. Hydinovú pečeň orestujeme na nadrobno nakrájanej cibuľke, dochutíme ju soľou, čiernym mletým korením a majoránkou. Nedorobíme ju celkom do mäkka, pretože sa bude ešte piecť. Mäsko osolíme a naplníme jednotlivé kapsy pripravenou restovanou pečeňou. Uzavrieme ho pomocou špajlí a zvrchu posypeme grilovacím korením. Takto pripravené mäsko pečieme v rúre pri teplote 200 °C asi 10 - 15 minút. Výpek, ktorý získame, môžeme dochutiť cesnakom alebo aj sójovou omáčkou. takto naplnené kuracie mäsko môžeme obaliť aj v trojobale a vypražiť, alebo piecť ho v alobale. Voľba je už na nás. Výborne chutí so zemiakmi a jablkovým pyré.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 15 920
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 442
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 139
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 159
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 768
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 655
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 648
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 1 983
  1. Štefan Šturdzík: Hamas vs Izrael.
  2. Viktor Pamula: Pieseň IMT Smile je stále aktuálnejšia
  3. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  4. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  5. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  8. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 36 513
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 771
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 396
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 820
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 370
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 101
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 476
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 513
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Hamas vs Izrael.
  2. Viktor Pamula: Pieseň IMT Smile je stále aktuálnejšia
  3. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  4. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  5. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  8. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 36 513
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 771
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 396
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 820
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 370
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 101
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 476
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 513
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu