so zemiakmi a cestovinami, pridávame s miešanou zeleninou k mäsu na čínsky spôsob, atď. Môžeme ich zmraziť, naložiť do slaného alebo octového nálevu. Celkove sú najobľúbenejšou a najviac pestovanou hubou v Európe, Severnej Amerike, Austrálii.
Obsahujú 90 percent vody, draslík, vitamín B2. Niektoré druhy sa používajú na výrobu liekov proti astme aj iným chorobám, sú vynikajúce pre redukčnú diétu, pretože 100 g má iba 14 kalórií. Nie sú viazané sezónou, pestujú ich po celý rok.
Pri nákupe vyberáme tuhé, hladké, čerstvé plodnice, čo najviac uzavreté. Mladé plodnice sú menej aromatické ale dlhšie vydržia a v chladničke ich uchovávame 2 3 dni v zeleninovej schránke.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.