podujatie nenájde pod Tatrami svoju odozvu. Takéto pocity ma skľučovali ešte aj počas minulého ročníka, ktorý sa však našťastie ukázal ako prelomový. Ľudia nám totiž ukázali, že záujem o našu kultúru, ktorej časťou je aj kuchyňa, existuje aj v tomto regióne. Uvedomujem si totiž, že prvý, či druhý ročník akéhokoľvek podujatia vyznie často mylne ako len záujem o niečo nové... Ak sa však podujatie zopakuje tretí krát za sebou, a vždy so zjavnou stúpajúcou tendenciou, možno už hovoriť o tradícií," povedal nám o treťom ročníku Dní Židovskej kuchyne a kultúry manažér kosher reštaurácie Chez David v Bratislave Ladislav Polák.
Jeho slová jasne potvrdzovali aj vo švíkoch praskajúce priestory reštaurácie Savarin hotela Bellevue v Novom Smokovci, ktoré sa v podvečer otvorenia akcie doslova zmenili na miesto promenády osobností spoločenskej smotánky, nielen podtatranského regiónu. "Teší nás, že v čase keď v Paríži dohárajú zvyšky ambasády Židovského štátu, na pôde ktorého práve vrcholí odstraňovanie pozostatkov následkov samovražedných atentátov, ste prejavili toľko osobnej odvahy a prijali pozvanie na našu akciu," povedal prítomným hosťom vo svojom smútkom poznačenom príhovore jeden z najdôležitejších hostiteľov podujatia riaditeľ Múzea Židovskej kultúry prof. Pavol Mešťan.
Ten, okrem doporučení, z ktorej špeciality židovskej kuchyne radno ochutnať, rád objasnil prítomným hosťom i význam a rituálnu funkciu zlomku artefaktov z Múzea židovskej kultúry, ktoré v osobitnej časti hotela Bellevue dotvárali kolorit rautových stolov obťažkaných židovskými špecialitami. Ako sme sa dozvedeli ďalej od Ladislava Poláka, pochutiny podujatia síce nemohli byť pripravené kóšer spôsobom z čisto praktického hľadiska, no napriek tomu boli nachytané na základe prísnych spôsobov prípravy, charakteristických pre židovskú kuchyňu. Medzi najznámejšie z nich patrí napríklad všeobecný prísny zákaz konzumácie bravčového mäsa a krvi.
"Vidíme, že ľuďom chutí a koncepcia podujatia im jednozančne vyhovuje. Nechceme však, aby sa táto akcia stala časom stereotypná. Preto sa mi v hlave začína rodiť plán miernej zmeny. Priznám sa, ešte stále nám nie je jasné, akým smerom by sa toto podujatie malo ďalej vyvíjať a preto to ani v tejto chvíli nemôžem prezradiť. Možno, že je to však takto lepšie. O to väčšie prekvapenie môžeme pripraviť našim priateľom a hosťom o rok," dodal na záver Ladislav Polák.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.