či celebritami podporované organizácie. Podľa najväčšej štúdie zaoberajúcej sa dlhodobou redukciou váhy boli najúspešnejšie tie osoby bojujúce s nadváhou, ktoré chudli samostatne, bez použitia reklamovaných drahých diétnych programov, potravinových doplnkov, špeciálnej potravy či jej substitútov alebo liekov.
V rámci štúdie zverejnenej v magazíne Consumer Reports vedci skúmali vyše 32.000 chudnúcich osôb a zistili, že 83 percent z tých, čo si udržali kilá od tela vyše roka, na to nepotrebovali žiadne triky. Len 14 percent z tých, čo si váhu udržali po viac ako päť rokov, sa prihlásilo do komerčných programov. Ešte menej ich používalo rôzne prípravky na chudnutie.
Vedci tvrdia, že ich zistenia odhalili falošnosť mýtu, že k úspešnej strate váhy potrebujeme pomoc odborníka na diéty či špeciálny jedálniček. Najväčším úspechom ani nie je to, čo skonzumujete, ale spálenie prijatých kalórií pravidelným cvičením.
Vedci tvrdia, že neexistuje diéta, ktorá by bola vhodná pre každého, v štúdii však zverejnili niekoľko základných princípov a stratégií úspešného chudnutia. Patrí k nim kontrola hladiny cukru v krvi. Rafinované karbohydráty vytvárajú prudké zvýšenie hladiny inzulínu, čo zas spôsobí prudký pokles hladiny cukru a to je príčinou pocitu hladu. Riešením je nahradiť biely chlieb, zemiaky a cestoviny celozrnným pečivom a potravou s vysokým obsahom vlákniny.
Ďalším tipom je konzumácia proteínov. Dostatočné množstvo nemastných proteínov pomáha pocitu sýtosti a spomaľuje absorpciu jedla. Oklamať sa dá aj objemom. Zelenina a ovocie plné vody dokážu obalamutiť žalúdok a dodať pocit sýtosti.
Neodopierajte si tuky, varujú vedci. Konzumácia nemastného pečiva a potravín bez tuku obsahujúcich rafinované karbohydráty vedie k prejedaniu sa. Namiesto toho by mali diétujúci denne skonzumovať 30 percent kalórií pochádzajúcich z tukov - najmä z nenasýtených kyselín z rastlinných olejov, orieškov a rybích tukov.
Za polovicou úspešnej diéty stojí výdrž, uzatvárajú vedci.
(tasr)
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.