Jahodová bomba
1 l vanilkovej zmrzliny, 500 g jahôd, 4 lyžice ríbezľového želé, 6-8 cukrárskych piškót, osmina litra sladkej šľahačky, vanilkový cukor, 1 likérový pohárik jahodového sirupu.
Formu alebo misu v tvare pologule dáme na 1 hodinu do mraziaceho priestoru chladničky. Umyté jahody bez stopiek premiešame s ríbezľovým želé a tiež dáme do mrazničky. Piškóty pokvapkáme sirupom. Ľadovú formu vyložíme asi 2 cm hrubou vrstvou zmrzliny a stred vyplníme jahodami spolu s rozlámanými piškótami. Na povrch dáme šľahačku osladenú vanilkovým cukrom a zarovnáme. Dezert vložíme na 2 hodiny do mraziaceho priestoru, potom formu na chvíľu ponoríme do horúcej vody a vyklopíme. Ozdobíme jahodami a prelejeme horúcim ríbezľovým želé.
Malinový pohár
Podľa ovocia môžeme pripraviť aj ríbezľový jahodový, atď. Potrebujeme 500 g ovocia, 1 lyžicu cukru, 2 lyžice medu, 250 g mäkkého tvarohu, pol šálky mlieka, šľahačku, 1 lyžičku škorice, vanilkový cukor, čokoládu.
Maliny (jahody alebo ríbezle) nasypeme do misky, zmiešame s cukrom a prikryté necháme asi pol hodiny v chladničke. Medzitým dáme do vyššej nádoby na šľahanie med, tvaroh, mlieko, škoricu a vanilkový cukor - všetko ušľaháme na penu. Vyššie vínové alebo sektové poháre plníme striedavo malinami (alebo iným ovocím) a tvarohovým krémom. Ozdobíme šľahačkou a hoblinami čokolády a ihneď podávame.
Jahodový dezert
Pol kilogramu čerstvých jahôd prelisujeme cez klasické sito a vmiešame 10 g rozpustenej želatíny. Pol litra smotany ušľaháme s cukrom a zmiešame s jahodami. Menšiu formu vymastíme olejom, nalejeme do nej krém a dáme na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Hotový dezert vyklopíme na misu, povrch ozdobíme troškou šľahačky a pokladieme celými jahodami.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.