suché, čisté a aby nehnili. Aj u nás nastal čas ich dozrievania a preto je užitočné vedieť o nich aj niečo iné, ako to, že sú skvelým ovocím.
V 100 gramoch jahôd je viac vitamínu C než v rovnakom množstve citrónu, mandarínky alebo pomaranča. Jahody dokonca doháňajú so svojimi 64 mg vitamínu C na 100 g aj kiwi, ktoré obsahujú 71 mg C vitamínu. Sú vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej - po špenáte, fenikle, listovom keli, cvikle, droždí a kalerábe. Tá hrá dôležitú úlohu pri látkovej výmene bielkovín a tvorbe nukleových kyselín - nositeľov dedičnej informácie. Nedostatok tejto kyseliny sa u nás prejavuje u mladých žien od 13 do 24 rokov. Príznaky, spôsobené týmto nedostatkom sa prejavujú zmenami krvného obrazu, zmenami na sliznici, poruchami trávenia a duševnou únavou. Nedostatok tejto látky sa prejavuje najmä v tehotenstve, kedy plod odčerpáva väčšinu zásob kyseliny listovej. V dôsledku toho môže nastať predčasný pôrod.
Autor: bea
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.