lenže nemáme s jej úpravou takmer žiadne skúsenosti. Preto vám ponúkame niekoľko rád:
- Pri kupovaní špargle dbajte na to, aby rezné plochy boli hladké, svetlé a šťavnaté a šupka nebola popraskaná. Vtedy je zelenina čerstvá.
- Čerstvú uchováte špargľu aj niekoľko dní, ak ju zabalíte do vlhkej utierky a odložíte do chladničky.
- Špargľu zbavíte horkej chuti veľmi jednoducho: do vody, v ktorej sa varí, dajte surový ošúpaný zemiak, kúsok bieleho chleba alebo trochu mlieka.
- Aby mala špargľa jemnú chuť, pridajte do vody okrem soli aj štipku cukru, prípadne kúsok masla.
- Špargľu pred varením umyte a ošúpte, drevnaté konce zrežte. Ak nemáte špeciálny nerezový hrniec na jej varenie, varte ju v širšom hrnci. Ak ju chcete zapekať vcelku, napr. so syrom, spojte po 5 10 výhonkov do zväzku, previažte niťou a tak varte.
Takto to robia gazdinky v susednom Rakúsku. Máj to je sezóna špargle a vidno to aj na viedenských tržniciach z jednej je aj táto snímka v popredí so špargľou za 1 EUR. Špargľu ponúkajú žltú, bielu, zelenú, najrôznejšej hrúbky. Údajne je to naša, slovenská. Rovnako kupovaným artiklom sú šampiňóny, celé kopy sa vŕšia na pultoch.
Špargľu pripravujú na mnohoraký spôsob, ako samostatné jedlo zapekanú so syrom a vajíčkami v rúre, pokvapkanú maslom so zemiakmi, vo vaječnej omelete s bylinkami, s kolienkami, zeleninou a sezamom. Podávajú ju ako prílohu k hydinovým medajlónikom - pred úpravou v panvici wok mäso marinujú v sezamovom oleji. Ako ďalšia príloha k nim a k špargli sú šampiňóny restované s pórom. Nezabudnite: špargľu vyberajte z hrnca dierkovanou naberačkou a nechajte ju odkvapkať. Varte ju 20, maximálne 20 minút, "zelenú" kratšie.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.