Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (20.)

Všetok od aperitívu až po zábavu zabezpečí a zorganizuje Party Servis v Banskej Bystrici, ktorý pred šiestimi rokmi založil majster kuchár Milan

Ficka.

Skôr než sa tak stalo, zbieral skúsenosti, zvažoval, vymýšľal a najmä všade, kde varil a bol, mal oči a uši dobre otvorené. Ukončil hotelovú akadémiu v Bratislave, pôsobil v hoteli Danube, tiež v reštaurácii Modrá guľa, šéfkuchárčil v hoteli Arcade v Banskej Bystrici a ako inak, zapojil sa i do práce v Slovenskom zväze kuchárov a cukrárov. Dnes je už členom predstavenstva zväzu a medzi jeho ďalšie pozoruhodné aktivity patria aj gastronomické súťaže, ktoré s mikrofónom v ruke má skvelý hlas moderuje. Na svojich potulkách po Slovensku si všímal najmä úroveň gastronomických služieb a prišiel veru k neradostným záverom. Nie je to s nimi všade ružové a tak sa rozhodol... Urobí všetko preto, aby sa kulinárstvu vrátila sláva a obdiv, ktorý si zaslúži a aby bolo varenie opäť umenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Akcie, ktoré pripravuje, plánuje preto veľmi podrobne a nezabúda ani na tie najmenšie maličkosti. Nebýva to veru vôbec jednoduché, zastihli sme ho uprostred tvorivých príprav na originálnu a naozaj netradičnú stredovekú hostinu. "Ak všetko dobre dopadne, začiatkom júna sa uskutoční na zvolenskom hrade už tradičná prehliadka stredovekého bojového umenia, tento raz spojená aj s nefalšovanou historickou hostinou. Drevené stoly sa budú prehýbať pod špecialitami, na akých si kedysi pochutnávali zvolenskí hradní páni. Zámok prevoňajú pečené prasiatka i kozliatka, zabíjačkové pochúťky, pečené i varené zemiaky. Kusy mäska sa budú podávať na typických podplemenníkoch posúchoch a jesť "príborom kráľov rukami", odpovedal nám na otázku čo práve pripravuje pán Ficka. "Okrem toho nás čaká návšteva americkej hudobnej skupiny Manowar, pre ktorú pripravujeme skutočne úžasnú párty. Variť sa bude vonku pod stanmi a servírovať na čistom striebre."

SkryťVypnúť reklamu

Najradšej však spomína na oslavu päťdesiatky svojich rodičov v Rači, na ktorej si dal mimoriadne záležať. Na každom stole boli desiatky prianí šťastných narodenín, všetko bolo ozdobené kvetmi a reťazami strieborných korálok. Pôsobivé však bolo najmä vyvrcholenie hostiny. Nebola ním torta, ale obrovská údená šunka, ktorú servírovali len pre oslávenca na osobitnom čestnom mieste. Otcovi tak splnil Milan Ficka jeho dávny gastronomický sen mať celú šunku iba pre seba! Skôr, než sa však do nej pustil, podelil sa aj s ostatnými spolustolovníkmi a všetkým naozaj chutnalo...

"Okrem dobrého jedla, kladiem veľký dôraz aj na personál. Iba čašník, ktorý vie, čo ponúka, môže podať hosťom kvalifikované informácie. Preto každý z nich musí vedieť z čoho sa jedlo pripravuje, ako chutí a v čom je jeho tajomstvo." Hosť sa jednoducho musí cítiť dobre, tak ako "U nás doma" to je názov kaviarne, v ktorej Milan Ficka tiež šéfuje a tak ako doma, ponúka len to najlepšie.

SkryťVypnúť reklamu

A kto sa zvŕta pri sporáku v domácej kuchyni? Viac-menej tiež on, ale aj manželka je od fachu, a tak ich dva a pol ročný synček Patrik, ochutnáva len tie najvyberanejšie špeciality.

Veď jeho otec varil aj pre pána prezidenta, mnohých členov vlády, významných umelcov, televíznych divákov posledne aj pre našich hokejových "zlatých chlapcov" (dvaja z nich sú z Banskej Bystrice). Recepty, ktoré pripravili v televíznej kuchyni ocenil tiež náš televízny štáb a my ich teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Kurací závin pána prezidenta

Potrebujeme: 800 g kuracích vykostených pŕs, 400 g mrazeného listového špenátu, 50 g hladkej múky, 1 dl oleja, 100 g vlašských orechov, soľ, mleté biele korenie, 15 g cesnaku.

Hubová omáčka pre 4 osoby: 1 kocka hydinového bujónu, 30 g hladkej múky, 0,5 l vody, 80 g sušených lesných húb, biele mleté korenie, soľ.

Dezert - Hruška vo vanilkovom kréme: 4 ks polovica sterilizovanej hrušky, 4 dl vanilkového pudingu, 4 ks kiwi, 100 g čokoládového toppingu, 4 ks exotického ovocia.

Postup: Kuracie prsia narežeme a vyklepeme na spôsob rezňa, osolíme a naplníme špenátovou plnkou.

Špenátová plnka: Na oleji rozpražíme cesnak, pridáme listový mrazený špenát, sekané vlašské orechy, soľ, korenie, podusíme a zahustíme múkou na hustú masu. Masu necháme vychladnúť a neskôr ňou potrieme kuracie plátky. Zvinieme, jemne previažeme špagátom. Zvitky sprudka opečieme na oleji, opečené podlejeme trochou vývaru a dodusíme. Po udusení krájame na plátky.

Hubová omáčka: Z bujónu si pripravíme vývar, pridáme doň sušené huby, soľ, korenie a varíme do zmäknutia. Potom ju zahustíme múkou na omáčkovú konzistenciu. Servírujeme pod zvitok, alebo samostatne so zemiakmi.

Prílohy: Všetky druhy zeleniny zemiaky, petržlen, mrkva, brokolica, karfiol, petržlenová vňať, zblanžírujeme a podávame s maslom.

Dezert: Čokoládovou polevou vyzdobíme tanier. Podľa návodu na obale (Dr. Oetker) si pripravíme vanilkový puding a necháme ho vychladnúť. Puding nalejeme na tanier a vložíme zaváranú polenú hrušku a dezert dozdobíme nakrájaným čerstvým ovocím.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 439
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 327
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 894
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 806
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 559
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 424
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 142
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 804
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 529
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 301
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 242
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 039
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 804
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 529
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 301
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 242
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 039
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu