Bratislave sú organizátormi, vedeckej konferencie pod názvom Hygiena Alimentorum XXIII. Začala sa včera na Štrbskom plese a potrvá do zajtra.
"Je to už 23. konferencia. Jej pracovný názov je Mäso a mäsové výrobky - bezpečnosť, kvalita a legislatíva," informoval nás vedúci katedry hygieny a technológie potravín na UVL Doc. MVDr. Dionýz Máté, PhD.
Ako už samotný názov napovedá, vedci sa budú zaoberať problémami veľkých jatočných zvierat.
"Včera bol registračný deň a dnes a zajtra sú rokovacie dni. Náš ústav sa aktívne podieľa na programe konferencie. Máme pripravených 20 referátov na dané témy, ako napríkla mikrobiológia. Nebudú chýbať ani prednášky zaoberajúce sa legislatívou a následnou harmonizáciou potravinárskej legislatívy s normami EÚ."
Na konferencii je prihlásených 180 účastníkov, z toho je 80 aktívnych, čiže priamo zapojených do prednášok a panelových prezentácií. "Toto podujatie je medzinárodné. Zúčastňujú sa ho odborníci z Talianska, Rakúska, Čiech, Poľska a Slovenska. Organizujeme ho každý rok, ale vždy v trojročných cykloch sa venujeme opakujúcim sa témam. Kým tento ročník je venovaný mäsu veľkých jatočných zvierat, nasledujúci ročník bude zameraný na hydinu, ryby a mrazené potraviny a ďalší bude venovaný mlieku a mliečnym výrobkom," uviedol D. Máté.
Ako zároveň dodal, o problematike BSE a Slintačke a krívačke sa na konferencii rokovať nebude: "Z nášho pohľadu, medicínskeho a legislatívneho sú choroby BSE a SLaK ošetrené."
Autor: em
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.