Tibava - V týchto dňoch, keď vo vinohradoch vínna réva odkvitá, veští jej stav dobrú úrodu hrozna. Vývoj vegetácie na vyše 200-hektárovej výmere
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
viníc spoločnosti Vino - vin Slovensko, s. r. o., sa podobá roku 2000. Aj pred dvoma rokmi mali Tibavčania dva postreky proti hubám a peronospóre v takom čase za sebou.
"Do ošetrenia proti škodcom investujeme v tomto roku dva milióny korún na 8 až 13 postrekov. Teraz kvôli dažďom nemôžeme postrekovať. Potrebujeme 3 až 4 a potom aspoň 14 dní bez dažďa, aby postrek bol účinný," hovorí pivničný majster spoločnosti Vino - vin Slovensko, s. r. o., so sídlom v Tibave Ing. Juraj Timko. Všetko však závisí od prírody.
Počínajúc Tramínom, Veltlínom, Rizlingom, cez Frankovku a Svätovavrinecké, sa tu darí vínu oddávna. Dokazujú to stovky uznaní od odborníkov zo Slovenska i spoza hraníc. V Tibave sa vyrába a distribuuje aj omšové víno. Je to výsada, ktorú nemá každý.
Technický pokrok už silne zasiahol aj do klasických činnosti na vinici. "Kým sa v minulosti vyhlasovali kampane na postrek viniča s uvedením prípravku, dnes je situácia iná. Na trhu je množstvo kvalitných druhov. Veľa je kombinovaných. Záverečné slovo však má človek so znalosťou podmienok pôdy, na ktorej rastie vínna réva," konštatuje Ing. Juraj Timko.
Autor: var
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.