jazyk a ďasná. Je to v poriadku?" informovali sa u nás naši čitatelia.
Keďže v redakcii nedisponujeme skúšobným zariadením na zisťovanie agresívnych zložiek v pochutinách, rozhodli sme sa Kyslý xicht otestovať úplne laicky. "Bŕŕ, je strašne kyslý, ako zmrznutá neriedená citrónka," zneli prvé slová kolegyne. Takúto reakciu sme v podstate očakávali, keďže už na obale je upozornenie: Pozor, extra kyslé. Napriek úsiliu degustátorka nanuk nakoniec nedojedla, jej jazyk už bol mierne načervenaný a ako dodala, keby nanuk zlízala celý, tak by s veľkou pravdepodobnosťou začal krvácať.
Ihneď po našom teste sme sa spojili so supervisorom firmy Unilever pre koncesionára Algidu Petrom Hovorkom a požiadali sme ho o vysvetlenie: "Som veľmi prekvapený a o takýchto problémoch počujem prvýkrát od vás. Ale je dobre, že nás informujete. Samozrejme sa tým budeme zaoberať. Tento výrobok Algidy, ako každý iný, je riadne certifikovaný. Má všetky potrebné atesty a je schválený hygienou. Predáva sa po celej Eúrope, čiže spĺňa všetky normy. Kyslý xicht je naším novým výrobkom a momentálne je aj najpredávanejším. Dá sa povedať, že je hitom tohto leta."
Na náš popud sa nanukom Kyslý xicht zaoberali aj pracovníci štátneho zdravotného ústavu (ŠZÚ) v Košiciach. Ako nás informovala vedúca odboru výživy ŠZÚ MUDr. Margita Kaplanová, nanuky otestovali: "Urobili sme mikrobiológiu aj zmyslové hodnotenia. Hodnotili sme ich komisionálnym spôsobom. Desať našich pracovníkov ich tiež ochutnalo a zistili sme, že tento výrobok je len primerane kyslý, na čo výrobca spotrebiteľov na obale upozorňuje. Podľa našich výsledkov by nemalo po konzumácií dôjsť ku krvácaniu. Môže sa to stať len ľuďom alebo deťom oslabeným. Ani zrnitosť výrobku nie je taká agresívna, aby mohla spôsobiť tieto ťažkosti. Je úplne v poriadku."
Napriek všetkým pozitívam by si však mali dávať pozor najmä tí, ktorí maju citlivú sliznicu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.