Poľnohospodárom hrozí až polovičné krátenie dotačných prostriedkov
Odorín - Priestory Poľnohospodárskeho družstva v Odoríne si vybrala Spišská regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora (SRPPK) na včerajšie
Andrea Forbergerová
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
zasadnutie piateho valného zhromaždenia.
Tá mapuje situáciu domácich poľnohospodárskych družstiev obhospodarujúcich takmer 30 tisíc hektárov pôdy. Medzi prítomnými nechýbali štatutárni zástupcovia všetkých regionálnych poľnohospodárskych subjektov, ktorí zhodnotili svoju činnosť od predchádzajúceho valného zhromaždenia.
"Aj tu na Spiši sa môžeme pochváliť dobrými výsledkami v oblasti rastlinnej výroby, napríklad výbornou úrodnosťou repky ozimnej, ktorú veľmi preferujeme aj z dôvodu jej trhového postavenia. Čo sa týka pozitív v živočíšnej výrobe, pozastavili sme pokles stavov hospodárskych zvierat v regióne. Zvýšili sa nám počty kráv, trochu poklesli ošípané a ovce, ale nie vo veľkej miere. Sme presvedčení, že je potrebné venovať sa chovu ošípaných, pretože bravčové mäso je veľmi vyhľadávaným trhovým produktom a takisto aj mlieko. S ním sme dosiahli podstatný pokrok v podobe viac než 4-tisícového litrového objemu dojnosti," priblížil pre Spišský denník výsledky hodnotenia ročnej práce spišských poľnohospodárskych družstiev riaditeľ zasadajúcej komory Ing. Andrej Sedlačko (na snímke). Vyzdvihol aj problém zužujúcej sa dotačnej politiky štátu do rezortu poľnohospodárstva zo súčasných 7 na avizovaných 3,6 miliárd korún v rámci celého Slovenska. "Ak by nastalo spomínané zníženie, v rámci Spiša by vydržali poľnohospodárske družstvá maximálne do augusta. Realizácia tohto kroku by mala strašný dopad aj na samotnú existenciu poľnohospodárskych podnikov," uviedol Ing. A. Sedlačko.
Podľa jeho slov chcú poľnohospodári tvrdo chrániť svoju existenciu a vyvíjať maximálne nátlaky na príslušné ministerstvo, Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru a ďalšie inštitúcie s účelom zabrániť kráteniu dotácií.
Ďalší celoslovenský problém poľnohospodárstva, a síce neustála hrozba možnej nákazy BSE, sa v spišskom regióne zatiaľ nepremietla do skutočnosti, ale ako uviedol Ing. A. Sedlačko: "obdobie, kedy sa začali ukazovať prvé prípady nákazy, poznačilo trh poklesom dopytu a spotreby mäsa. Evidovali sme prebytky hovädzieho mäsa, zvýšil sa záujem o bravčovinu a hydinu. Avšak aj teraz sprevádzajú predaj mäsa veľké výkyvy." Tie podľa riaditeľa SRPPK spôsobujú nízke nákupné ceny dovážaného mäsa, následkom čoho sa hromadia domáce zásoby. Prapríčinu problému vidí Ing. A. Sedlačko v proexportnej politike dovážajúcich štátov. "Investujú totiž do dotačnej politiky. Tak zabezpečujú všetkým výrobcom možnosť vývozu neumiestnených produktov na domácom trhu za hranice štátu. A naše firmy, samozrejme, dajú prednosť lacnejšiemu tovaru."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.