lahôdok.
Nebudeme vyratúvať ich prednosti, azda iba toľko, že v 100 gramoch majú viac vitamínu C ako v rovnakom množstve citrónu a po droždí, špenáte, fenikle, cvikle, kalerábe, kele a pečeni sú skvelým zdrojom kyseliny listovej.
Plusy a mínusy:
Najprv ich kladné stránky: sú vynikajúce na vyčistenie zažívacieho traktu.
Už v prvej polovici 20. storočia odporúčali ponechať šťavu z jahôd na päť minút na zuboch, aby odstránila ich nevhodné zafarbenie.
Aby dámy zo začiatku minulého storočia odstránili nežiaduce opálenie, natierali si tvár po umytí rozkrojenými jahodami.
Babičky odporúčali jahody nielen jesť, ale aj piť odvar z mladých listov lesných jahôd pre ich protizápalové a protireumatické účinky.
Aké sú mínusy?
Jahody môžu vyvolať aj alergickú reakciu, prejavujúcu sa známou žihľavkou.
U citlivých ľudí môžu zrnká jahôd vyvolať črevné ťažkosti.
Jahody obsahujú salicyláty a preto by ich nemali jesť ľudia, citliví na acylpyrín.
Jahodový čaj: 1 vrecúško čierneho čaju, 300 ml vody, 100 g čerstvých alebo kompótovaných jahôd, koliesko citrónu alebo pomaranča, 2 kocky ľadu.
Čaj sparíme vriacou vodou a necháme 3-5 minút vylúhovať. Zlejeme do porcelánovej šálky s viečkom a necháme vychladnúť. Do skleneného pohára dáme ovocie, zalejeme vychladnutým čajom, ozdobíme citrónom alebo pomarančom, pridáme ľad a podávame so slamkou a lyžičkou.
Pestré chuťovky:
Na 60 kúskov potrebujete 3 druhy tvrdého syra, z každého 200 gramov (ementál, gonda, eidam), 250 g bieleho aj tmavého hrozna, 100 g jahôd.
Všetky druhy syra nakrájajte na kocky asi 2 x 2 cm, špáradlom na ne pripevnite guľky hrozna a jahody, ak sú veľké, prekrojte ich.
Pripravte si malinovú omáčku: 250 g malín prelisujte cez sito, ochuťte čiernym mletým korením, práškovým cukrom a troškou rumu. Dajte do misky a chuťovku si v nej namočte.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.