získanú zo zvyšku cukrovej trstiny po výrobe cukru. Tá obsahuje veľké množstvo minerálnych látok (medziiným horčík, sodík, fosfor a zinok) stopových prvkov (železo, meď, chróm) a tiež vitamíny a niektoré esenciálne mastné kyseliny, ktoré si organizmus nedokáže sám syntetizovať.
Vďaka tomuto jedinenčnému zloženiu je melasa vhodným potravinovým a výživovým doplnkom. Podľa tvrdenia výrobcu má pozitívny vplyv na ľudské zdravie, jej konzumovanie sa doporučuje pri angíne pectoris, alergiách, chorobách pohybového aprarátu, vysokom krvnom tlaku, kŕčových žilách, nadváhe, anémií či niektorých neurologických ochoreniach. Vonkajšie použitie je vhodné aj pri niektorých kožných ochreniach, napríklad psoriáze.
Liečivé úžinky melasy nie sú pritom novinkou. Cukrová trstina sa do Európy dostala viac ako tristo rokov pred naším letopočtom, pričom šťava z nej sa zahusťovala na sirup používaný viac ako liečivo, než sladidlo. Až v 13. storočí nášho letopočtu začali vznikať známe refinérie spracúvajúce cukrovej trstiny. Robotníci, ktorí mohli odpad dovôle konzumovať, netrpeli vraj vôbec srdcovými chorobami. V miestach, kde sa melasa konzumovala, nepoznali údajne ani lepru, rakovinu, TBC či ochorenia kĺbov.
Výrobok nazvaný "Čierny zázrak" podľa charakteristickej tmavej farby melasy sa na Slovensku predáva niekoľko mesiacov a dostať ho predovšetkým v lekárňach a obchodoch so zdravou výživou. Vyrába sa v Malajzii a plní v Českej republike, kde sa predáva už piaty rok. Je to dielom pôvodom českého emigranta Jana Kočnara, ktorý nejaký čas pôsobil vo Švajčiarsku. Práve tam sa zoznámil s účinkami melasy, ktorej vďačí za liečbu pokročilej artrózy a bolestí chrbta.
Autor: jg
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.