organizátori predpokladali, že vola začnú piecť v sobotu ráno a po takých 14 až 16 hodinách bude upečený.
"Nakoniec sme ho začali piecť už v piatok večer, lebo v tých teplách sme ho nemali kde skladovať," prezradil nám moldavský mäsiar. "Keďže išlo o mladého vola, tak sme ho piekli necelých 12 hodín. Mäso sa z neho postupne orezávala a predávalo ľuďom."
Záujem o pečenú "volovinu" bol nevšedný. Ani nám sa už z neho neušiel ani kúsok. Museli sme sa uspokojiť s duševnými lahôdkami, ktorých bolo počas troch dní v Moldave neúrekom. Jediným škrabancom na scénari osláv bolo nepriaznivé počasie. S prestávkami pršalo od piatka do soboty večer a práve dážď odradil mnohých Moldavčanov od prechádzky po Hlavnej ulici, kde bolo gro celých osláv.
Všehochuť folklóru, divadla, športových akcii a diskotékových rytmov sa v ostrom tepmpe striedali počas celých troch dní. Ako každý rok, i tento, prišli svoje partnerské mesto pozdraviť predstavitelia z družobných miest, a to z Brzozówa, Edelénya, Encsa, Karcaga, Modry, Tarcalu a Tišnova. Prezentovali sa svojimi typickými jedlami, remeselnými výrobkami a umeleckou produkciou.
Práve jarmok s ukážkami a predajom remeselných výrobkov sa tešil veľkej obľube. Verejne, pred návštevními na ňom remeselníci točili hlinené džbány, paličkovali, plietli koše, alebo vyrábali sviečky.
Včerajšok už bol v miernejšom tempe. Nechýbala ekumenická bohoslužba a popoludňajší program, zavŕšila mestská lotéria o auto škoda Fabia. Dôstojnú bodku Dní Moldavy urobili čerstvé majsterky Slovenska medzi mažoretkami, moldavská skupina Twingy.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.