Petriča. Pracoval tu už jeho otec, a keď sa mladý Stanislav rozhodoval, na akú profesnú dráhu s má vydať, rodinná rada rozhodla: "V kúpeľoch je dobre, vyuč sa za kuchára! " A tak sa aj stalo. Školu skončil v Bardejove v roku 1975, zamestnal sa v kúpeľoch a ostal im verný dodnes. Túto voľbu nikdy neoľutoval, veď práve tu sa zoznámil aj so svojou terajšou manželkou, s ktorou už dnes vychovávajú dvoch šikovných synov.
Variť v kúpeľoch to nie je len tak.. Práve sem prichádzajú hostia za zdravím a okrem prírodných minerálnych vôd, prekrásneho prostredia s dobrou klímou, očakávajú tiež kvalitnú a úplnú kúpeľnú starostlivosť. Bolo to tak aj v minulosti, keď sem chodievala uhorská šľachta i významné osobnosti histórie ako napríklad Mária Lujza - manželka Napoleona I., ruský cár Alexander I., či cisárovná Alžbeta známa ako Sissi.
Charakter tunajších prírodných liečivých vôd predurčil Bardejovské Kúpele v prvom rade na liečbu ochorení zažívacieho traktu, pečene, žlčových ciest i niektorých porúch látkovej premeny. Neoddeliteľnou súčasťou zdravotníckej starostlivosti o pacientov je aj diétoterapia, ktorú má v rukách tím špičkových lekárov dietológov, diétnych sestier a ako inak i vedúci kuchár v liečebnom dome Ozón Stanislav Petrič. Musí navariť tak, aby jedlo zodpovedalo predpísanej diéte a aby bolo aj chutné a lákavé. Zvláda to na výbornú, veď s jeho prácou je spokojná aj zahraničná klientela. Zvlášť nároční sú najmä hostia z Izraela, ktorí uprednostňujú ryby, ľahké hydinové mäská a množstvo čerstvej zeleniny.
V sezóne, keď je liečebný dom Ozón plný, musí dvanásťčlenný tím kuchárov nakŕmiť asi 700 stravníkov - počnúc raňajkami, vrátane švédskych stolov a končiac večerov. Prácu majú podelenú a všetko musí klapať ako dobre fungujúci stroj.
Roboty je teda dosť, pán šéfkuchár si však nájde čas aj na vymýšľanie nových receptúr. Z jeho autorskej dielne je i "zapekaný hosťovský rezeň", ktorý ocenili kúpeľní hostia, náš televízny štáb a ak si ho pripravíte, možno zachutí aj vám.
Hosťovský zapekaný rezeň
Potrebujeme: 600 g morčacích pŕs, 200 g tofu syra
Na marinádu:200 ml bieleho vína, horčicu, worchester, mleté čierne korenie, soľ, vegetu, kečup, olej.
Na plnku:200 g brokolice, maslo, cibuľu, 2 vajcia, vlašské orechy, bazalka, soľ na dochutenie.
Na bešamel: 200 g hrubej múky, 4 vajcia, olej, 60 ml mlieka, tvrdý syr, 30 g hladkej múky.
Postup: Odrežeme si štyri pekné plátky morčacích pŕs a tieto rezne zľahka naklepeme. Každý potrieme kečupom, horčicou, ochutíme vegetou, soľou, mletým čiernym korením a zľahka pokvapkáme aj sójovou a worcestrovou omáčkou. Takto pripravené plátky mäsa sprudka opečieme na rozohriatom oleji z oboch strán - z každej asi dve minútky. Potom ich vyberieme a odložíme na teplé miesto.
Sójový syr tofu nakrájame tiež na štyri plátky a dáme ho variť do hrnca s bielym vínom, ktoré sme dochutili voňavými klinčekmi. Zatiaľ, čo sa nám tofu varí, pripravíme si plnku. Maslo necháme rozpustiť, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, osmažíme a nasypeme aj nasekané vlašské orechy. Restujeme iba krátko, aby nezhorkli. Potom pridáme nadrobno nakrájanú varenú brokolicu, dochutíme soľou a bazalkou a nakoniec vmiešame dve celé vajcia.
Do vymastenej jenskej misy uložíme pripravené opečené morčacie plátky, potrieme ich pripravenou plnkou a na každý uložíme plátok uvareného syra tofu. Z hrubej múky a oleja si urobíme bešamel, ktorý zjemníme celými vajíčkami a rozriedime mliekom. Týmto bešamelom naplníme cukrárenské vrecúško a ozdobne nastriekame na každý rezeň. Vrch ešte posypeme nastrúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry.
Zapekáme asi 20 minút.
Túto špecialitu podávame s varenými zemiakmi, ktoré posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a tiež s bohatou zeleninovou oblohou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.